Thursday, May 22, 2014

Kronologi Kelahiran Muhammad Zafran


Assalamualaikum w.b.t dan salam 1 Malysia..

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi masih diberi kesihatan yang baik sehingga ke hari ini. Syukur masih bernafas utk meneruskn tanggungjwb di muka bumi ALLAH ini. Alhamdulillah.

Dah lama sgt x update blog. Tak tau nk cerita apa sbnrnye, busy dan penat spnjg mengajar..time sarat lg mmg x de nk ngadap laptop... kebetulan skrg tgh berpantang, baby tido, mama boleh la curi2 mengUpdate cerita terbaru.

Kali ni juz nk share experience yg x mungkin aku lupa.. kelahiran permata hati kedua, putera kami MUHAMMAD ZAFRAN BIN JUNRIZAN. Alhamdulillah kini sudah sepasang. 

KRONOLOGI KELAHIRAN BABY ZAFRAN

11 Mei 2014 
- SELAMAT HARI IBU !! Ucapan drpd en.hubby di awal pg, dan rncng nk jejalan... bgun je dari katil, tup2... ade air jernih mengalir, tilam pun ade sikit basah, suspek air mentuban leaking. Terus ckp ng en.hubby dan die suruh siap ke spital. Call mak, mak pn suruh ke spital. Tp, sempat lg tu sblum g spital g makan kt Warung Pak Huzir, rancng nk pekena laksa, tp, habis plak.. ;-( then, dh alang2 zohor terus ke Masjid Besar solat sana je... jam 2ptg baru smpai spital terus ke Labour Room. Ok... doc dah check..check... uhhh... then.... jam 4 ptg dia pnggil suami aku dan aku, discuss sesuatu... bunyi mcm serius. Yupz... Doc bg penerangan sikit dan minta aku dan suami SIGN persetujuan.. Aku kene INDUCE...! Doc x nk ade pape effection sbb aku da leaking. Doc bg la penerangan ubat induce tu namanye PROSTIN, klo sekali di bg tp fail slps 4/6 jam, akn msuk ubat kedua, klo fail lg msuk lg ubt ketiga...limit smpai 4 kali. Bila fail juga akn Operate. Suami tnye "tak ada cara lain ke selain kne induce?" jwpn doc "tiada" ok so nk x nk kne jgk la sign. Jam 6 ptg aku admit kat Wad 9. Masa tu suami terus la siap2 kn brg2 y dh siap packing dan stndby dlm kete.. hihi...

- Waktu malam, owh bosan nye la..ubat lom msuk, jd x sakit tgok org2 sekeliling kt wad ni je la y ke hulur hilir tahan sakit. Aku plak? hahah..makan..makan dan makan... suami plak layankn siap hntr mknan sdp2. Tgh2 malam x dpt tido, ade Yaseen lalu aku baca...

12 Mei 2014
- Jam 7 pagi : aku dan 4 org mummy y lain kne induce. Masuk bilik ikut turn. Aku pilih y terakhir. TAKUT pnye psl.. istighfar pnjg2. Kejap je masuk nye...x sakit.
- Jam 8 pagi : Masih bersenang lenang, makan roti, mnum air milo...dtg plak mknan hspital mee goreng..amboii selera sungguh siap habis.
- Jam 9 pagi : check CTG... prkara plng boring tp kne wt utk dengar jantung + contraction. 20-40 minit baring je...
- Jam 10 pagi : Start ngilu2, sakit...asyik nk terkucil je, ulang alik ke toilet. Kejap2 terkucil sikit2.
- Jam 11.30 pagi : Perasan ada darah, so gtau nurse... nurse ckp OK..tu je? cehhh.. makanan smpai, err.. selera hilang...mkn 2-3 suap je sbb dh mula sakit perut. Suami dtg suruh mkn, tp, x leh... Aku sebok ngn google baca ttg sakit induce...aduhhh....psiko btol !!
- Jam 1 ptg : Doctor pnggil aku dan 4 mummy2 y lain utk check bukaan jalan. Aku dah buka 4 cm, doc tolong buka kn lg.. dan terus suruh nurse bawa ke labour room. Eh...eh... mse tu suami aku de lg kt wad, terus gtau aku kne g labour room. 4 mummy lain pn sama. Berderet2 g naik wheelchair. Hihi.. Sblum tu, smpat lg aku ckp ngn nurse aku sakit perut nk mmbuang dulu leh? nurse x bg...dikata tkot kepala bby y keluar. So, x dpt la buang hajat. HoHoho.
- Jam 1.30 ptg : Bosan nye laa dah dipasang alat CTG kat perut, kene telentang je..masa tu aku rasa kt labour room sgt2 panas, slamat sblum g aku smpat bwk leaflet penyusuan susu ibu utk aku jd kn kipas...keh3... bleh gtu?

** dan....selepas itu, aku x sedar jam bape... contraction  dtg setiap minit rasanya,...walaupun doc ckp contraction aku 5 minit 2 kali, tp aku rse seminit tu 10 kali... sakit yg teramat !! alat CTG kt perut pon dh x betul, aku asyik mengiring kanan, kiri, telentang, kanan balik..ade skali siap duduk...kne marah ! huarghh, mse tu hnye ALLAH y tahu. Aku baca Ayat Qursi, baca Laila ha illa anta subha na ka inni kuntu minazolimin... last2 hnye sebutan ALLAH, subhanallah ngn Astaghfirullah je aku mampu sebut...

- Jam 3.30 ptg : Nurse pnggil nama aku, aku pusing die suruh sebut nama suami. Aku sebut la dgn nada lemah Junrizan.. x lama suami aku msuk. Ya ALLAH masa tu aku nak nangis..aku tahan, tp nangis juga..aku ckp ngn die aku sakit sgt...dia suruh aku sabar, ngucap, istighfar. Masa tu aku pegang tgn die kuat, aku kesejukan...
- Jam 4 ptg - Doc check laluan jalan, dah buka 8 cm.. masa tu aku rse nk mmbuang.. aku ckp ng doc aku sakit perut, doc ckp belom masa nye lg.. huk3...sakit hnye ALLAH y tahu. Tetiba dtg sister pki bju serba biru ckp "ok...dah boleh bersalin... 8 cm ea..meh saya buka kn lagi".. aduh, di bkk kn lg jalan aku... pastu di suruh aku teran ble contraction kuat. Aku x dpt beza contraction kuat y mana sbb spnjg masa aku rse sakit. Aku cuba teran, teran je muntah... 2-3 kali teran bkn keluar bby, tp keluar najis... aduh... 1st time ni, dlu mse dhia x plak kn mcm tu.. mungkin sbb dah 2-3 hari x mmbuang kot. Nasib laa nurse ke doc ke y ade k... x sengaja ;-)
- Drpd 2 org je doc kt dlm tu...campur sorng sister, ade dtg lg 1 doc pelatih, pastu didatangi lg sorng doc... rimas rasanye. Ade y marah2 aku sbb aku asyik muntah, lps tu teran main2...aku merintih ckp aku dah cuba teran...tp x kuat. Rupa2nya jarak kepala baby ngn pintu rahim jauh... thts why aku x kuat teran. Sister tu suruh aku teran dgn kuasa luar biasa. Aduhaii.. Aku sempat meracau, aku ckp ng suami aku rasa dah nk putus nyawa, aku x tahan.. aku mcm nk mati...
- Last2 aku ckp ngn doc "tak boleh ke cara lain..doc vacuum laa" doc ckp x leh nt kepala bby berdarah.. pastu aku mntk nk operate dia ckp dah bkk 10 cm...teruskan teran... doc & sister dah give up sbb aku x teran sekuat hati, last2 diorg biarkn aku...
- Jam 4.30 ptg : rasanye laa waktu tu, aku terdengar azan Asar..masa tu aku diberi kekuatan...aku teran sehabis tenaga aku... suami tolong rangkul kepala aku...tolak kn badan aku... ade juga doc tolak kn kt perut... aku cuma dengar doctor2 bg semangat kt aku...kira kan 1-10...lps 10 suruh aku  curi nafas teruskn teran..rasanye ade gk smpai 3-4 kali aku curi nafas teran curi nafas teran... akhirnya, aku sndiri hmpir terduduk aku nmpak kepala baby keluar...x lama nmpk sister gunting bg keluarkn bahu...subhanallah... lepass tu aku lega..aku terus terbaring x berdaya..... yg aku nmpk seorang baby dimsukkn tiub bg oxcigen..x lama dgr tangisan baby...
- Ya ALLAH...betapa besar kuasa-Mu... suami teruja terus azankan kt telinga bby... doc tnye aku jantina (ditunjukkn anu nye)...dan tersenyum dan menitis air mata aku lahirkan seorang mujahid, aku lahirkan bayi lelaki...alhmdulillah..Sepanjang proses menjahit, aku diam je..penat sgt meneran agknye. Suami pn dh keluar dr labour room. Paling bahagia bila bayi baru lahir msih berdarah2 letak kt dada aku... mse time ank sulung x mcm ni sbb ank sulung aku lemas terus dihntr ke NICU...
** aku direhatkan selepas selesai proses mnjahit.. mse tu aku dah mengigil2 kesejukan...
- Jam 7 ptg : aku dibawa nurse ke Wad 10. Tanpa bayi... bayi aku kne pantau 24 jam kt NICU sbb aku ade kes leaking, so nk pantau laa tkot de pape kn... mse tu suami aku teman kjp... x lama... dia balik aku kne rehat...aku tido je la sbb keadaan sgt2 lemah....

13 Mei 2014
- Jam 5 pg : aku dikejutkn nurse check tekanan darah... OK..tekanan darah aku sgt rendah... 86/41.. patut aku pening kepala.. nurse bg aku ubat ape nth....
- Jam 9 pg : Doc dtg melawat...di bg aku ubat 2 bji panadol kot...doc gtau anak aku dh kuar NICU, dan dihntr ke SCN wad 7... keadaan dia ok.. lega aku dgr.. lepas tu aku pelan2 ke toilet bersihkn diri..badan sgt2 sakit... then. aku terus tido smpai laa suami aku dtg waktu melawat 12.30 tgh hari...doc gtau aq dh leh discharge...baby pon.. semangat aku terus nk mandi wangi2 nk jmpe baby kt wad 7.

** yeayy akhirnye dpt jmpe baby.. comel !! hihi.. dpt susu kn die... best nye.

- Jam 4 ptg : Baby x leh lg keluar msih dlm pemantauan lom ckup 24 jam kn... jam 6.30 ptg bru leh discharge.

Setiba di rumah : DHIA RAUDHAH paling excited... "Mama...mama...mana adek? adek dh keluar dr perot mama ke?" heheh... Rindu nye aku kt Dhia mse tu....  Dhia dah officially jd KAKAK !! yeayy...
Malam tu Dhia mcm wt perangai..mungkin cemburu kot... tp, x pe la..pelan2 dia akn belajar... aku ng suami pn x kn abaikn perasaan die...still jd kesayangan kami walau dh ada baby zafran. InsyaALLAH.


Alhamdulillah Syukur dan moga Muhammad Zafran menjadi anak yang soleh, taat perintah ALLAH, mnjadi anak kebanggaan mama dan ayah, menjadi insan yang berguna, insyaALLAH. moga ALLAH memberi kesihatan yang baik buat anak kami. Amin.


Wajah kesayangan hamba... si kakak dan si adik sama2 tidur... kakak sayang adik kan..?
Alhamdulillah mereka AMANAH ALLAH yg perlu dijaga, di didik sebaik mungkin. InsyaALLAH.

Oh ye... last sekali aku nk share 1 ubat utk cepat pulihkn jahitan.. aku x pakai ubat spital bg... ubat kuning tu. Masa Dhia aku pakai ubat ni, skrg pon...aku pn de suggest kt kwn2 yg lepas bersalin pakai la ubat ni... sure dlm seminggu dah leh lari laju2... ehhhehehe... Buktinya, jahitan aku baik dlm 4 hari je... siap dh putus2 lg... hihihi...
Boleh didapati di Farmasi... Kalau sesiapa dok Batu Pahat, leh dapati di Farmasi Era Baru, Taman Maju. Harga mampu milik, yg pasti luka cepat pulih... tp, ingatan : jgn mengharap pd ubat ni shj, kene la jugak makan ikan haruan ke...mkn pati ikan haruan ke...jely gamat ke... luka dalaman ttp kne sembuh juga yeee....

Daaa~

Moga KEBAHAGIAAN kekal milik kami berdua.. moga kehadiran Muhammad Zafran menambah keceriaan keluarga kami... Dhia Raudhah dan Muhammad Zafran pelengkap hidup mama dan ayah... MMUAHhHHhh


3 comments:

MASHIRNANI on August 4, 2014 at 10:51 PM said...

Salam yaya.sy nani dr kl sy sgt kagum dgn awk yg habiskn master smbil jaga anak..boleh email saya. Sy ada sediki soalan nak tnya memandangkan sy akan smbg master di uthm

MASHIRNANI on August 4, 2014 at 10:52 PM said...

Lupa pulak. mashirnani@gmail.com

Tq

Anonymous said...

Salam..mashirnani..maaf ye.. lambat baca komen awk...ok nt saya email awk ye..

- yaya

Related Posts with Thumbnails
 

Yaya Destiny Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template