Monday, October 1, 2012

Latihan Mengajar


Mood hari ni adalah < Sgttt rinduuu nk mengajar mereka !!>

16 Julai - 14 September 2012 waktu yg sgttt singkat utk create a memory, develop a skill, gain knowledge,...etc.... 2 month i am a LECTURER ! whatTt? Lecturer? hihi... b4 thiz x pnh lngusng terfikir nk mengajar jd guru ke apatah lg tahap pensyarah... seriously, for 1st time mmg sgt gerun...pulak tu ngajar dak lepasan SPM, kire nye student dah besar panjang la kannn..

Ok...aku Latihan mengajar di Politeknik Merlimau, Melaka... pulak tu aku juz mntak ng ngajaq sbjek Aplikasi Komputer je... tp, diberi cabaran utk mengajar sbjek Matematik Kejuruteraan... ohhH nooO !! ok... i'll try,... bukan senang ok..kire nye aku belajar utk mengajar. Kne study hard smpai stress bagai...haha

Alhamdulillah perancangan yg ditentukan ALLAH dipermudahkan... Aku mengajar untuk 4 kelas iaitu 2 kelas sbjek math dan 2 kelas lg sbjek komputer...dan student2 yg aku dpt so far Alhamdulillah sgt membantu dan sgt ceria. So, x susah laa aku mngajar diorg dlm suasana yg ceria... kdg2 ceria lebih diorg tu.. ok la, aku ni mne la ske skema2 bagai...kang mati kutu dibuatnye.

Subjek math? haha... tp, aku jujur la bgtahu diorg aku x pakar pon dlm sbjek math...biasalah, dah almost 9 years ok aku tggalkn math ni... tp, leh kan aku ngajar? Hehe... aku hrp ape yg aku ajar diorg mmbantu diorg utk lulus cmrlang. Baru aku tahu bukan mudah nk mengajar mrk ni...dlu kt skolah pnye la cikgu math aku ngajar beria-ia aku wt dekkk je... skrg, ble student wt aku mcm tu, eh pandai lak aku bengang.. tp, ok la... aku bg jeee latihan sgt2 byk...bukan nk dera, tp, nk bantu diorg..kalo kurang latihan of course laa x leh jwb kan... kan ke practice make perfect... hik3... kan besh dpt lecturer mcm sy kannn ;-p

Subjek Aplikasi Komputer? hah... frustrated skit laaa sbb faktor lab / kelas tu kot... dah nye aku ni rendah, PC lg besar...then x nmpak sgt muke stdnt... tp x pe, aku kn x reti dok diam..so, aku sntiasa pantau diorg yg tgh wt tugasan kmputer... x susah sgt la ngajar sbjek ni..x perlu blajar sgt sbb bidang aku kan... alhmdulillah...

kdg2 teringat balik mrk ni...tersenyum aku jd nye... yelah, mcm2 gelagat, mcm2 alasan, mcm2 perangai aku jmpe... yg pasti nye aku tersenyum sbb apa yg mereka buat itulah diwaktu aku sekolah dulu... mcm mana diorg mcm tu la aku... so, aku x lah marah mne pon diorg degil ke main-main ke...sbb aku pon mcm tu...anggap je "what u give u get back"

Rasa nye byk lg nk share...tp, memandangkn x de mse...better buat asgnmnt yg bertimbun ni..jd stop smpai sini jek la... ni antra kenangan aku bsama mrk... actually kt fb aku pon dah msuk kn pic mrk... tp.. x pe la... glamour kn diorg ni kt blog plak... lalal... daaaa~

p/s : utk my student, doa sy agar awk smua lulus cemerlang dlm pmbljaran k... study smart....


Kelas DTK 1b _subjek Matematik Kejuruteraan


Kelas DKA 1b _subjek Matematik Kejuruteraan


Kelas DAT 1b _subjek Aplikasi Komputer



0 comments:

Related Posts with Thumbnails
 

Yaya Destiny Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template