Saturday, January 14, 2012

DENGKI


Assalamualaikum

Entry kali ni nk berkongsi cerita ttg Hasad DENGKI... korang mesti pernah melalui kes dengki mendengki ni kan?? sakit hati kan... tp, lumrah alam manusia semua x perfect dan pasti ada antara nye dengki ngn sengaja atau tanpa sengaja...kemungkinan kite diri sndiri juga mmpunyai perasaan dengki... Namun, kte kne laaa tahu dengki kte tu sejauh mana kebaikan or keburukan nye samada pada diri kte atau org lain.

Baiklah dengki tu dtg nye dari org yg kita tak kenal..tapi bukanla dari org yg kite kenal x kira la kawan or sedara kan, x laa touching or terasa hati... tp tu laa hati masing2 kita bkan kenal sepenuhnya kan.. kadang2 mmg susah nak menilai hati seseorang tuh.. cuma kita je kena jaga hati kita sendiri.. hindarkan perkara atau niat yg tak baik...

Di dalam kita mengharungi mehnah perjuangan, namun sudah pasti kita akan mengharungi seribu kepahitan dan keupayaan, justeru itu dengan berbekal keimanan dan ketaqwaan yang utuh sudah pastinya kita dapat melayari kehidupan dengan penuh ketenangan. Seandainya kesukaran dan kepayahan sentiasa bertamu di dalam, buktikan kekuatan yang sentiasa bersama kita.

Jangan kamu melawan hukum alam kerana hukum alam itu begitu berkuasa, namun kuasailah ia, gunakanlah ia, apabila kita dah mampu guna ia alihkan haluan ia dan gabungkan segala elemen yang ada, selepas itu nantikanlah detik kemenangan yang akan kamu perolehi tidak lama lagi…..

Buat renungan kita bersama……….

FAKTOR YANG MENYEBABKAN HASAD DENGKI


Di dalam kitab Ihya’ Ulumuddin karangan Imam Al-Ghazali ada disimpulkan sebab-sebab yang menimbulkan perasaan hasad dengki tersebut.

1) Perasaan Permusuhan dan Kebencian

Ini adalah sebab yang paling banyak menimbulkan kedengkian. Kerana sesiapa yang disakiti oleh seseorang lain atas sebab-sebab tertentu atau menyangkalnya dalam tujuan-tujuan tertentu lantaran alasan-alasan tertentu, hatinya pasti marah lalu membenci orang yang menyakitinya itu, maka tertanamlah bibit dengki dalam dirinya. Dengki mengundang perlakuan yang agresif untuk memuaskan hatinya.

Pendekkata perasaan hasad dengki sentiasa bergandingan dengan perasaan marah dan permusuhan.

2) Merasa Diri Mulia

Perasaan ini manifestasinya ialah seseorang itu merasa keberatan kalau ada sesiapa yang dianggapnya mengatasi dirinya. Dia tidak rela kalau ada orang lain melebihinya. Kalau ada orang –orang sepertinya yang mendapat lebih pangkat, kuasa, ilmu dan harta, dia bimbang kalau-kalau orang tersebut akan bersikap takabbur terhadapnya. Dia tidak boleh tahan dengan sikap mengatasi yang ditunjukkan oleh saingannya itu. Malah dia tidak boleh menerima apa yang dirasakannya sebagai sikap mengatasinya.

3) Takabbur

Jelasnya seorang itu mempunyai watak membesarkan diri terhadap orang lain, selalu memperkecilkan dan memperhambakan seseorang. Ia menganggarkan seseorang itu mematuhinya. Apabila orang berkenaan menerima atau memperolehi sesuatu kurnia ia khuatir kalau-kalau orang itu tidak lagi merelakan kepongahannya. Akhirnya orang yang telah mendapat kurnia tersebut akan enggan mengikutinya, atau boleh jadi ia menganggap orang tersebut akan cuba pula menyainginya.

4) Ujub

Pernah Allah Subhanahu Wata’ala jelaskan kepada kita perihal umat-umat di zaman silam. Mereka merasa ta’jub dengan diri mereka sendiri. Hal ini menghalang mereka menurut kebenaran. Hujjah mereka selalunya ialah seperti yang tertera di dalam Al-Quran :-

“Bukankah kamu tak lebih dari manusia(biasa) seperti kami juga?”

Dan ungkapan yang berbunyi: “Dan mereka berkata adakah wajar kami mempercayai manusia yang seperti kami juga?”

Golongan tersebut merasa aneh melihat orang yang Berjaya mendapat pangkat kerasulan, menerima wahyu dan martabat yang dekat di sisi Allah Subhanuahu Wata’ala ialah manusia seperti mereka. Sebab itu mereka menaruh rasa dengki kepada Rasul-Rasul tersebut.

5) Takut Terlepas Sesuatu Tujuan dan Habuan

Biasanya perasaan ini wujud dalam kalangan orang yang saling berlumba-lumba merebut sesuatu habuan. Tiap orang akan merasa dengki kepada saingannya apabila saingannya mendapat suatu kelebihan yang boleh membantu dirinya sahaja membolot habuan yang menjadi tujuan mereka tadi.

6) Ghairah Menjadi Ketua dan Mencari Populariti

Umpamanya seseorang yang bercita-cita untuk menjadi manusia pertama yang tidak ada tolok bandingnya dalam salah satu cabang seni. Apabila keghairahan terhadap pujian dan jolokan – bahawa dialah satu-satunya pakar yang tidak ada taranya di zaman itu – telah menguasai dirinya, tiba-tiba dia mendengar ada orang lain yang dapat menandinginya di tempat lain. Hal ini nescaya akan menyusahkan hati perutnya. Ia bercita-cita kalau tandinganya itu mati sahaja atau kemahirannya menurun dan pupus.

7) Busuk Hati

Keadaan ini kalau ada pada seseorang maka ia akan bersikap tidak suka sesuatu kebaikan diperolehinhamba Allah yang lain. Apabila disebutkan dihadapannya tentang kesenangan mana-mana hamba Allah, sempit hatinya mendengar perihal tersebut. Akan tetapi apabila dinyatakan pula sebaliknya, umpama tentang kekacauan, kegagalan dan nasib malang menimpa orang lain maka ia merasa gembira dan suka hati.


Fikir2lah... adakah ada dlm hati anda dan sejauh mana kedudukan itu dlm hati anda...Tepuk dada~tanya iman....


Salam

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
 

Yaya Destiny Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template