Tuesday, October 2, 2012

HomeMade CaKe

0 comments

Rindu and terasa lama x buat kek... hmm... x lah cantik mana... x lah sedap mana...as long as my hubby say "sedapPpp" so, rasa nye mcm nk start merajinkn diri lah wt kek...

Ade gk yg tanye, npe x nk wt bisness? oh Noo ! sy bkn dtg dr family bzness...so, sy x reti nk bsness... nk untung ade gk sy dpt rugi... then, x reti laa klo nk jual ngn org... x ske sbnrnye tentukan harga2 ni... pnh gak la sblum ni amik tempahan...

Mungkin sbb faktor BUSY kot membuatkan keMALASan mmbuat kek... ehhe

Ni lah antara kek yg sy pnh buat....lalala... hodoh kan? tp... sedaPppp.... hahah... ;-p


ok...choclate cake moist ni sbnrnye khas utk birth anak sy yg prtama...buat dgn pnuh kasih sayang... :-)


1st time try cheesecake... khas utk my hubby yg bru lik dr KL hr tu.. :-)



Watermelon cheese cake...resepi from my BFF (Azuah)



1st time try utk cheese cake brownies..not bad..cuma terbanyak cheese lak, jd masam skit :-)



Cheese cake peach~.. :-)

ade lg sbnrnye...tp, terlupa nk upload...cake marble...kek belang...kek oren... tp tu smua kek sponge la ! ehhe...

~ I LIKE CAKE !!

Monday, October 1, 2012

Latihan Mengajar

0 comments
Mood hari ni adalah < Sgttt rinduuu nk mengajar mereka !!>

16 Julai - 14 September 2012 waktu yg sgttt singkat utk create a memory, develop a skill, gain knowledge,...etc.... 2 month i am a LECTURER ! whatTt? Lecturer? hihi... b4 thiz x pnh lngusng terfikir nk mengajar jd guru ke apatah lg tahap pensyarah... seriously, for 1st time mmg sgt gerun...pulak tu ngajar dak lepasan SPM, kire nye student dah besar panjang la kannn..

Ok...aku Latihan mengajar di Politeknik Merlimau, Melaka... pulak tu aku juz mntak ng ngajaq sbjek Aplikasi Komputer je... tp, diberi cabaran utk mengajar sbjek Matematik Kejuruteraan... ohhH nooO !! ok... i'll try,... bukan senang ok..kire nye aku belajar utk mengajar. Kne study hard smpai stress bagai...haha

Alhamdulillah perancangan yg ditentukan ALLAH dipermudahkan... Aku mengajar untuk 4 kelas iaitu 2 kelas sbjek math dan 2 kelas lg sbjek komputer...dan student2 yg aku dpt so far Alhamdulillah sgt membantu dan sgt ceria. So, x susah laa aku mngajar diorg dlm suasana yg ceria... kdg2 ceria lebih diorg tu.. ok la, aku ni mne la ske skema2 bagai...kang mati kutu dibuatnye.

Subjek math? haha... tp, aku jujur la bgtahu diorg aku x pakar pon dlm sbjek math...biasalah, dah almost 9 years ok aku tggalkn math ni... tp, leh kan aku ngajar? Hehe... aku hrp ape yg aku ajar diorg mmbantu diorg utk lulus cmrlang. Baru aku tahu bukan mudah nk mengajar mrk ni...dlu kt skolah pnye la cikgu math aku ngajar beria-ia aku wt dekkk je... skrg, ble student wt aku mcm tu, eh pandai lak aku bengang.. tp, ok la... aku bg jeee latihan sgt2 byk...bukan nk dera, tp, nk bantu diorg..kalo kurang latihan of course laa x leh jwb kan... kan ke practice make perfect... hik3... kan besh dpt lecturer mcm sy kannn ;-p

Subjek Aplikasi Komputer? hah... frustrated skit laaa sbb faktor lab / kelas tu kot... dah nye aku ni rendah, PC lg besar...then x nmpak sgt muke stdnt... tp x pe, aku kn x reti dok diam..so, aku sntiasa pantau diorg yg tgh wt tugasan kmputer... x susah sgt la ngajar sbjek ni..x perlu blajar sgt sbb bidang aku kan... alhmdulillah...

kdg2 teringat balik mrk ni...tersenyum aku jd nye... yelah, mcm2 gelagat, mcm2 alasan, mcm2 perangai aku jmpe... yg pasti nye aku tersenyum sbb apa yg mereka buat itulah diwaktu aku sekolah dulu... mcm mana diorg mcm tu la aku... so, aku x lah marah mne pon diorg degil ke main-main ke...sbb aku pon mcm tu...anggap je "what u give u get back"

Rasa nye byk lg nk share...tp, memandangkn x de mse...better buat asgnmnt yg bertimbun ni..jd stop smpai sini jek la... ni antra kenangan aku bsama mrk... actually kt fb aku pon dah msuk kn pic mrk... tp.. x pe la... glamour kn diorg ni kt blog plak... lalal... daaaa~

p/s : utk my student, doa sy agar awk smua lulus cemerlang dlm pmbljaran k... study smart....


Kelas DTK 1b _subjek Matematik Kejuruteraan


Kelas DKA 1b _subjek Matematik Kejuruteraan


Kelas DAT 1b _subjek Aplikasi Komputer



Saturday, September 29, 2012

0 comments
Alahmdulillah

masih diberi kesihatan yg baik utk mengupdate blog ni..

rse nye dh hampir 3 bulan blog ni terkubur gtu jee...dan rasa nye ramai yg dah lupakan blog ni...

al-maklumlah busy memanjang spnjang tempoh latihan mengajar di Politeknik merlimau Melaka...

2 bulan spnjng politeknik merlimau mmg sgt memberi pendedahan dalam dunia pendidik... memberi byk pengalaman dan lebih banyak mengajar erti kesabaran dalam mendidik... baru kini aku fhm betapa susahnye dlm mendidik pelajar... kesian cikgu2 skolah aku yg sabar melayan kerenah aku time skolah tu...

Neway, utk pengalaman dan cerita2 spnjg Latihan Mengajar ni akan di update di entri lain...

ni pon saje jeeee...hehehe... sambil melayan anak yg semakin mmbesar...now, die tgh dok menari2 lagu gagnam style... ouchhh.. gagnam style okeh ! ni 1 lg pengaruh dunia barat... huh... x pe, selagi kte pantau die insyaALLAH x terikut mana nye...
en.hubby siap ckp.."kan bagus kalau anak ayah ni mengaji dari menari2 ni.." hehe.. insyaALLAH wahai ayah...menari ni suke2 jeee... ehhee...

ok... ni lah anak saya yg dah besar tinggi panjang smua nyee laaa...
yg pasti dulu sgttt BENCI PADA KERITING...now ! amik... anak sy rmbut keriting okeh.... slamat tetap cute... ;-p


SEMAKIN COMEL KAN DIE...!! hehehe

Nilai Persahabatan

0 comments

1. Persahabatan adalah satu satunya pintu kebebasan kita.Banyak perkara yang tak dapat kita nyatakan kepada isteri sekali pun,tetapi dapat dinyatakan kepada sahabat.Persahabatan yang jujur adalah salah satu tangga kenaikan.

2. Supaya beroleh sahabat,hendaklah diri sendiri layak buat disahabati orang.

3. Sahabat mu suka pada mu, tetapi tidaklah tiap tiap orang yang suka kepada mu itu adalah sahabat mu.

4. Kesenangan hidup mu adalah memperbanyak teman,tetapi bukti persahabatan yang setia ialah diwaktu kesukaran.

5. Yang semulia mulia kewajipan bersahabat ialah mengetahui kehendak dan kemahuan sahabat mu sebelum dikatakan.Dan perkenankan permintaannya sebelum dimintanya.

6. Kalau mempunyai banyak sahabat, janganlah jadi sahabat untuk seorang sahaja.

7. Kalau sahabat mu tertawa,hendaklah dikatakan apa sebab dia senang , kalau sahabat mu menangis,engkau mesti periksa apa sebab dia susah.

8. Jika engkau memberi sesuatu pada sahabat mu,bererti memberikan kepada diri mu sendiri.

9. Pengubat jerih manusia adalah dua: pertama: Iman kepada Allah, kedua: Percaya kepada sahabat.

10. Bila orang telah merasa dirinya besar,dia lupa akan salahnya,hanya sahabat yang setia yang sanggup membuka matanya.

11. Kalau sahabat mu telah banyak menyelidiki keadaan engkau, bukanlah buat diampuninya.

12. Teman yang 'berudang disebalik batu' adalah seumpama anjing ditepi jalan,yang ditujunya hanya tulang yang akan dilemparkan kepadanya,bukan tangan yang melemparkan tulang itu.

13. Cemburu perempuan kepada perempuan,memutuskan tali persahabatan.

14. Bila seorang perempuan telah sudi menghulurkan tangan persahabatan, alamat umur mu telah lepas dari zaman bercinta.

Saturday, June 9, 2012

0 comments
TAHNIAH BFF SHUBA !! SANGAT CANTEK LORR DIE JADI PENGANTIN ALHAMDULILLAH KAWAN BAIK SAYA DAH MELANGKAH KE ALAM RUMAHTANGGA DOA SAYA AGAR DIA DAPAT TEMPUHI KEHIDUPAN MENDATANG DAN CABARAN YANG BAKAL BERLAKU DENGAN TENANG SAYANG KAU SHUBA !!! BFF SELAMANYA !!

Monday, February 27, 2012

2nd Hand Stroller

1 comments

Jenama : 1st STEP BABY

NAK JIMAT???


INGIN MEMILIKI STROLLER YANG SELESA UNTUK ANAK DENGAN HARGA YANG BERPATUTAN???

TAK SALAH KALAU MEMBELI 2ND HAND JANJI IA NYA SELAMAT DAN MASIH NAMPAK BARU DAN JUGA SELESA SESUAI DENGAN HARGA NYA.

Okey.. di sini aku + mr.hubby ada jual sikit barang2 2nd hand antara nye Stroller. Selain tu ade gk brg2 lain yg bukan 2nd hand tp harga teramat la murah... sape yg nak pape tu juz msg / PM fb / email / call...insyaALLAH kami akn dpt kn brg trsbut dgn hrga murah...

Mesti ade yg tnye "Nape kau x guna je stroller ni untuk anak ko?" hmm.. jwpn nye sbb aku dh de stroller...walaupun x semahal stroller ni, tp, selesa + cantekkk juga..yg pasti dan paling bermakna adalah special gift from kwn2 UITM S.ALAM mse aku lahirkn Dhia... so, aku appreciate pemberian org trsgt2...!

Ini hanya nk mmbantu korang yg mana tidak mmpunyai kewangan yg cukup... kalau kat luar dah survey harga stroller jenama 1st step baby ni agak mncecah RM250-RM300... so, decide laaa...nak untung ke x?

Okey... if any inquiry, plz do contact me:

Mrs.Nurul
Phone : 017-7569967
E-mail : yayajohorean@gmail.com
FB : Yaya Johorean

~ berjimat cermat selagi boleh ~ BYE

Kek Chocolate Moist

0 comments

Hai semua
Tetiba menyahut cabaran mr.hubby utk meluaskan perniagaan dlm bisness kek coklat. Hah ! ni baru permulaan ! before this aku hanya amik tempahan kpd kwn2 aku or org yg aku kenal je sbb konon mudah utk berurusan. Now, aku nk melebarkn sayap lah !

Aku dah pon try letak kt Mudah...hehe, hope feedback nye okey..

Harga aku letak RM 25 agk berpatutan x? okey ni aku describe skit kelebihan cake choclate aku ni..

***********************************************************************************

- 1 kg
- Fully Chocolate with topping
- 2 layer of choclate cream
- Fully Choclate Rice / colorful choclate rice + choclate chips
- add on : extra choclate rice / cherry / badam ----- add RM 2

***********************************************************************************

Belom try belom tahu ! Sedappp ke? hehe...sebelum ni alhamdulillah aku dpt feedback yg positif yg mnyatakan kek aku sedapp... try k...

oh yee... tempahan hanya tertakluk pd terma & syarat :

- tempahan at least 3 days before... jd leh laa aku prepare bahan2 nk dibeli kann !
- tempahan hanya sekitar Batu Pahat, Parit Raja dan area Tongkang Pecah


Okey... if berminat leh hubungi saya :

Mrs Nurul
Mobile : 017-7569967
E-mail : yayajohorean@gmail.com

Segala kerjasama amat dihargai... Thankz kpd yg sudi membeli !! Anda pasti NAK LAGI !!!

Sunday, February 26, 2012

Status terbaru aku???

0 comments

NURUL SHAHIRA ADALAH SEORANG...: :

..............................................................................

ISTERI kpd En.Junrizan Raman
MAMA kpd Dhia Raudhah Junrizan

ANAK kpd En.Salim + Pn.Norizan
MENANTU kpd Hj.Raman + Pn.Fatimah

KAKAK kpd Nurul Aiman & Ihsan
ADIK kpd Nurul Sharina

IPAR kpd Pn.Ros + En.Sahar, En.Junaidi + Pn.Warisah, + En.Azwar + Pn.Nahlah, En.Masrani + Pn.Zamilah, miss Sab'asita

.......KINI AKU JUGA ADALAH SEBAGAI BAPA kpd Dhia Raudhah sementara En.Suami aku jauh di Kuala Lumpur...



***Moga aku TABAH, CEKAL dan SEMANGAT !!!!!!!!!!!!!!!***

Kuatkah aku??

0 comments

Hari ni hari ke-4 aku tanpa suami di sisi..
Persoalan nye: KUATKAH AKU??
Okey...smlm mmg terubat sikit hati aku bile jmpe kwn2 di e'day shuba, then smpai ptg msih witg bff..
Bile mlm? mulalah kerinduan menjelma !
TAK SALAH KALAU RINDU SUAMI KAN??
Mmg laa HP jd tmpat meluahkan psaan, tmpat mengadu...tp, rasanye x cukup.. aku nak dia ada di sisi aku !

Adakah aku ni selfish? jenis x sabar? tp, cuba kalau perkara ni terjadi kt diri korang sure korang mcm aku jgk yg sntiasa dlm kerinduan. Tapi, aku nk ingtkn jgk laa lain orang lain cara..lain org lain rasa nye. Jadi, semua brgntung empunya badan.

Mungkin kalau setakat seminggu dua minggu kurang laa aku terasa, tp, ni almost 2 month..maybe more than 2 month... y pasti hubby aku pon x leh sure smpai bile die kt KL tu.

Aku dh cuba nk kuatkn smngt aku. Tiap kali selesai solat, pasti aku nangis..setiap kali nk tido kn anak aku wktu mlm, hati aku trsentuh. Walaupun anak aku msih baby 10 bulan, aku mengerti die juga ada perasaan rindu pd ayah tersayang nye.. cuma, die x tahu nk luahkan mcm mana..sabarlah syg...mama juga rindu ayah awk..

Setiap hari aku counting days... terasa lama pula waktu dan hari berjalan... aduhaiii... sesungguhnya aku x sanggup...~!~

Newborn~

0 comments


Hehe...Ni la baby saya !! OpsSss... terkejut kannn... hihi..ni baby myBFF (Norzahidah mohamed a.k.a Zek). Nama nye Umar...sweet kan mksud nye Pahlawan.

Smlm after E'day Shuba, aku with Joe,Opie & botak rushing ke Summit nk cari present tuk Umar ni..pening gk nk sepakat beli hadiah, kejap hamper kejap mainan kejap brg mandian..adoy.. ke hulur hilir kami at last ktorg decide beli baby ride On car utk umar kt baby shop summit... ok laa kn dh besar leh main !!


Comel betol umar, al-maklumlah mummy nye pon sweet n daddy die pon sweet gk... umar, ni aunty2 doakan umar jd anak yg soleh yee.. nti leh kwn ngn anak aunty (Dhia) & anak aunty botak (danish)... leh geng ! mcm mama2 nyee ni BFF smpai skrg... hehe.. happy sgt ktorg lepak kt umah zek, mcm biasa mengimbas kenangan.. ermm.. ZEK, KAU BETOL KE ADE ANAK NI?? hehehe.. x pcaya kan sbb dulu wktu skola die laa otai kami and ketua kami ble wt nakal..heheh..miss all the moment...

Okeylah... x de lg rasanye nk update.. neway, aku doakan mana kwn aku yg masih belom punya rezeki anak, usaha and doa yee...insyaALLAH segalanya dh ditetapkan dan percayalah one day sure akan ade rezeki tu... jgn give up and always pray for get it...

Kpd kwn2 yg msih single mingle tu, heheh.. sabar~ jodoh kamu smua pasti dtg...aku doakan yg terbaik utk kwn2...coz i love all my friends esp BFF so much~~ mmuaHhh....

BYE ~!~

Saturday, February 25, 2012

Shuba *E* Day

0 comments

Alhamdulillah dan syukur kehadrat Ilahi Majlis Pertunangan kawan baik saya(Nursyuhadah Syeikh Salim a.k.a SHUBA) berjalan dengan lancar dan sempurna.TAHNIAH utk BFF saya ni !! Akhirnye bertunang dan InsyaALLAH pertunangan di ikat tidak lama... Mudah2an segala urusan dipermudahkan ALLAH.

Teringat time tunang dulu, rasa sekejap je masa berlalu...mcm smlm baru bertunang...hehhe.. heheh.. gedikx kan ! :-p


Hah !! Ni laa antara BFF yang memeriahkan majlis Shuba...BFF lain semua ada urusan, x pe la...mereka smua pasti hadir pada waktu wedding Shuba..hehhe


Happy kan dah bergelar tunang orang !! Lepas ni dh x leh nakal2 lg...kne ready kan diri utk tukar status lg jd wife org pula.. hehhe...


Lastly doa aku dan kwn2 lain : Semoga berbahagia dan semoga urusan kawen dipermudahkan..amin...


# u look so beautiful... love u SHUBA !

Thursday, February 23, 2012

SEPI

0 comments
Baru kini aku rasa SEPI tanpa seorang SUAMI di sisi
SEPI walaupun baru 2 hari berpisah...
Terasa hidup hilang tempat bergantung...

Hati aku menjadi kacau bila mendengar khabar dimana suami terpaksa bekerja di Mid Valley untuk tempoh masa 2 bulan dan mungkin lebih dari itu. Kecewa apabila bos di tempat kerja dia pon x consider keadaan suami aku yang mempunyai anak masih berumur 10 bulan dan isteri yang masih menuntut di UTHM.

Ya ALLAH, KAU tabahkanlah hati aku...tabahkanlah hati suamiku untuk meneruskan hari-hari mendatang...

Dhia... ayahpergi kerja x lama, nanti ayah balik sayang..make sure ayah balik Dhia kne tunjuk kt ayah Dhia dh pandai jalan yee... tu jee la aku pujuk anak aku bila die meragam x nk tido... Dhia yg sememangnya teramat manja dgn ayahnya.

Perlu ke aku menangis?? Perlu ke aku mengeluh?? sedangkan aku tahu ini semua ujian dan dugaan dari ALLAH..cuma aku sahaja yang x kuat utk hadapinya..

Selama hampir 2 tahun perkahwinan kami, aku x pernah berpisah sejauh ini dengan suami... Sebelum ni kami selalu bersama-sama dalam membesarkan anak kami... kini, aku keseorangan.... moga aku tabah !!

Yee... aku memang x kuat ! aku memang x kuat ! Setiap kali aku ingatkan suami, harus aku nangis dan bila aku pandang anak aku, aku trpaksa tahan emosi aku... aku kena kuat kan diri juga untuk anak kami !

Walaupun ramai diluar sana juga yang berpisah jauh dengan suami mereka..contoh terdekat kakak aku yang jauh di Sarawak manakala suami dia di JB... ramai di luar sana suami merantau atau isteri merantau jauh di luar negeri/negara... tapi, itu bukan persoalan nye... jangan persoalkan kenapa aku x sekuat mereka?? jangan persoalkan dan jangan samakan aku dengan mereka... sebab aku adalah aku yang terlalu menyayangi suami dan anak aku... cuba mengerti itu...

YA ALLAH, KAU permudahkan lah urusan kami, kasihanilah kami.. KAU bantulah kami, Jauhkanlah kami dari segala kejahatan...Berilah kesihatan dan keselamatan yang sempurna untuk suami ku... Berilah perlindungan kepadanya... kerana aku teramat sayang dan cintakan dia...

.... Aku akan menanti kepulangan suami tercinta dengan sabar... sememangnya tempat sebaik-baik isteri adalah di sisi suami... tetapi, keadaan tidak mengizinkan...

...dalam kerinduan terubat dengan kehadiran Dhia Raudhah...

Ya ALLAH... hanya kepada-Mu sahaja aku brmohon. AMIN.

Perkahwinan Jarak Jauh~

0 comments
Kalau percintaan jarak-jauh tu memang biasa la kan kita dengar. Tetapi, tahukah anda, hubungan perkahwinan jarak-jauh pun ada juga berlaku. Perkara ini boleh terjadi samada suami atau isteri yang bekerja di berlainan negeri. Ataupun ada juga sesetengah kes di mana isteri bekerja di Malaysia tetapi suami sedang masih meneruskan pelajaran di luar negara. Ataupun yang disebaliknya.

Walaupun benua yang memisahkan mereka, tetapi perasaan cinta dan kekuatan jodoh tidak mampu memisahkan hati mereka. Cewah, macam berpuisi la pulak kan ;-)

Ok, berikut saya kongsikan beberapa tips yang boleh anda amalkan jika anda berada dalam situasi seperti ini. Memang ada sesetengah pasangan yang walaupun telah berkahwin, mereka terpaksa juga tinggal berjauhan oleh kerena tuntutan kerjaya.

Berikut adalah tips-tipsnya demi menjaga hubungan jarak-jauh anda:-

TIPS 1: Kerapkan berhubungan. Yang terbaik ialah hari-hari! Ya, setiap hari anda WAJIB hubungi pasangan anda. Jika anda berdua tinggal di Malaysia, jangan kedekut sangat melaburkan kredit hanfon anda tu untuk telefon pasangan anda. Tiap kali sebelum tidur, telefon dia dan ucapkan ‘good night’ pun sudah mamadai. Anda boleh bergilir-gilir setiap malam untuk siapa yang akan hubungi siapa dulu.

TIPS 2: Gunakan Facebook, YM Messenger atau GTalk sebaik mungkin. Anda boleh berchatting dengan pasangan anda di siang hari sambil anda bekerja di pejabat. Selain ianya percuma saja, anda boleh kekalkan keintiman anda dan pasangan.

TIPS 3: Hujung minggu, pulang ke rumah yang anda tinggal bersama. Paling minimum, jika anda rasakan ia membebankan dan ingin menjimatkan lagi kos, anda boleh pulang bertemu 2 minggu sekali.

TIPS 4: Sentiasa berlaku jujur dengan pasangan anda. Jangan sesekali berlaku curang. Ingat, Allah sentiasa melihat segala perbuatan anda. Jika anda buat perkara yang ‘bukan-bukan’, pastinya pasangan anda akan tahu juga akhirnya.

TIPS 5: Kerapkan lah anda berdua saling ber-SMS. Tak perlulah sampai setiap jam anda menghantar SMS kepada dia. Mungkin anda boleh SMS tiap kali bangun tidur sekali, waktu petang sekali dan waktu malam sekali.

TIPS 6: Anda boleh sekali-sekala lakukan Video Chat atau video conferencing. Apa yang perlu anda ada ialah hanyalah sebuah webcam yang murah dan banyak boleh dibeli di kedai-kedai komputer dan perisian Skype. Yang best nya Skype ni, anda boleh juga membuat panggilan telefon secara percuma dan perisian ini pun adalah percuma sahaja.

TIPS 7: Dan tips yang terakhir ialah sentiasalah percaya kepada pasangan anda. Percayakan perkahwinan yang anda bina tersebut. Banyakkan berdoa kepada Allah SWT supaya terus menguatkan lagi perasaan percaya terhadap pasangan anda. Jika anda mempercayai pasangan anda, nescaya pasangan anda turut akan mempercayai anda jua.

Itulah dia beberapa tips yang boleh anda amalkan bagi menjaga hubungan perkahwinan jarak-jauh.

Sebenarnya dengan adanya pelbagai teknologi masakini seperti Facebook, email, chatting, anda mampu mengekalkan hubungan perkahwinan anda berdua walaupun terpaksa berjauhan. Tetapi adalah sangat dinasihatkan agar anda cubalah juga cari jalan bagaimana anda boleh tinggal sebumbung.

Friday, February 17, 2012

Swimming

0 comments


INI LAH WAJAH KERIANGAN ANAK SAYA TIME SWIMMING~ HIHI... SANGAT GEDIKZ KANNN... AHAKZ...


Cuti mr.hubby teramat laa banyak bulan ni sampai x tahu mana lg nk di tuju... hihi... then kami decide nk bwk baby mandi kt swimming pool kat Wonderland (BP)... tempatnye agak exclusive, tp msuk x mahal okey !! masuk FREE... cuma nk mandi je la kne bayar. Dewasa - RM10, kanak-kanak - RM5, Bayi - 6 tahun : FREE.... warga emas? owh no... ade ke wrga emas nk mandi swimming pool...hehhe.. Free kot.. :-p

mr.hubby ngn anak kesayangan kami, Dhia ni je yg mandi...mama nye juz jd photographer... hehe.. lain kali baru join mandi manda ni..

Makkk aiii... Dhia punye swimming suit + pelampung comel die mahalnye lahhh...tp x pe, untuk anak kesayangan apa pon x jd masalah !!

Thankz a lot to mr.hubby coz byk amik cuti time wife tercinta nye cuti sem.. heheh..Dhia sangat HAPPY dpt swimming2 ni haa... nak g lg laa tu...

Ok kwn2... sape yg dtg ke BP, jgn lupa bwk anak-anak atau sedara mara ke Swimming Pool Wonderland...bukan saje ade swimming pool, dilengkapi juga dgn kafe yg exclusive dan karaoke yg mantappp....

Sekian sahaja dr saya....

MemBacA

1 comments

Muhasabah Diri

|
|
|
|
|

"Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa."



|
|
|
|
|

Semai MINAT MEMBACA dalam DIRI SENDIRI

Thursday, February 16, 2012

:: Ibu Mithali + Isteri Sejati ::

0 comments
Ibu mithali adalah satu gelaran yang mulia dan tahap yang paling tinggi yang boleh di capai oleh para ibu yang mengikut segala suruhan Allah dan Rasulnya dengan seikhlas hatinya dan sanggup mengorbankan dirinya untuk mendidik, menghasilkan anak-anak yang soleh dan solehah. Bukan anugerah dan kata-kata pujian dari manusia yang di harapkan tetapi keredhaan dari Allah itulah yang paling utama.



Ibu Adalah Pendidik


Seseorang pendidik keluarga seharusnya memfokuskan diri pada aspek-aspek tertentu seperti :

* Berdoa memohon keredhaan Allah
* Mengistiqamahkan sunnah dan penghayatan Islam dalam rumahtangga
* Membersihkan hati dan pemikiran
* Membina kebahagiaan secara proaktif
* Mendidik diri sendiri
* Mengamalkan komunikasi dan hubungan kemanusiaan berkesan berdasarkan Al-Mawaddah (berkasih sayang) dan Ar-Rahman (kasih-mengasihani)
* Mengamalkan sikap dan pegangan yang betul
* Mengamalkan suasana persekitaran yang kondusif dan merangsang dalam rumah tangga
* Membina rumahtangga berasaskan Al-Muiasyarah Bil Makruf (pergaulan dan hidup bersama secara baik dan di redhai Allah)
* Pembangunan fizikal dan kesihatan
* Muhasabah diri

Adakah kita telah berjaya melaksanakan kesemua 11 aspek ini atau hanya separuh daripadanya sahaja. Jika anda telah berjaya, anda patut bangga. Namun begitu ia masih tidak mencukupi lagi, ada beberapa perkara yang perlu dititik beratkan lagi untuk mencapai IBU MITHALI ISTERI SEJATI.

Seorang ibu dan isteri positif mesti mempunyai 9 sikap mental iaitu:

- Positif Terhadap Perubahan
- Positif Terhadap Diri Sendiri
- Positif Terhadap Kepimpinan
- Positif Terhadap Masalah
- Positif Terhadap Orang Lain
- Positif Terhadap Keadaan Emosi
- Positif Terhadap Idea Kreatif
- Positif Terhadap Membuat Keputusan
- Positif Terhadap Qada Dan Qadar

Antara petua untuk menjadi ibu mithali:


> Analisis diri daripada pandangan anak
> Sedari dan fahami perbezaan anak daripada segi fizikal dan emosi
> Bercakap benar
> Kotakan kata-kata
> Didik anak mengenai kemahiran sosial
> Gunakan masa jitu untuk mengajar
> Wujudkan suasana positif lebih dari negatif
> Gunakan belaian positif dalam rumah tangga
> Padam rekod negatif dalam pemikiran anak
> Melatih anak berfikir
> Dedahkan anak kepada pelbagai pengalaman
> Tunjukkan contoh sihat dalam rumah tangga
> Memimpin anak menyempurnakan ibadah umum dan khusus
> Hidupkan sunnah dalam rumah tangga
> Sentiasa berdoa mendapatkan bantuan dan rahmat Allah
> Mengenal pasti potensi anak dan menyerlahkannya.

Menjadi seorang ibu mithali bukanlah mudah. Mereka mempunyai pelbagai peranan dalam rumah tangga. Antaranya ialah:


~ Pendidik keluarga
~ Pemimpin kedua dalam segala hal berkaitan dengan rumah tangga
~ Penasihat
~ Doktor dan jururawat
~ Mendisiplinkan anak-anak
~ Kawan atau sahabat
~ Penyelesai masalah
~ Merangsang perkembangan mental anak-anak
~ Mengawal perkembangan dan tingkah laku anak
~ Model pada anak-anak
~ Mendoakan kejayaan anak di dunia dan akhirat
~ Mengawal ekonomi rumah tanggaMenjaga harta suami dan keluarga

Selain daripada itu terdapat 13 prinsip ibu mithali yang perlu dicontohi iaitu:


# Ibu menyerlahkan keunikan sendiri
# Tidak berebut kuasa dengan anak-anak
# Memahami teknik memuji dan mengkritik anak
# Bersangka positif terhadap kebolehan dan kecemerlangan setiap anak
# Mendidik anak berdikari
# Mempunyai nilai diri tinggi
# Bersedia meminta maaf daripada anak-anak
# Bertindak secara jamaah
# Mengorbankan kepentingan peribadi
# Memberi perhatian rapi terhadap setiap kegiatan yang dijalankan
# Meneroka dan merangsang potensi anak
# Sentiasa meningkatkan diri daripada segi keterampilan keibubapaan
# Sentiasa berdoa untuk kesejahteraan keluarga.

Kesimpulannya untuk menjadi seorang ibu yang baik mungkin kita boleh mencapainya tetapi untuk menjadi seorang ibu dan isteri yang cemerlang, kita perlu mendalami ilmu keisterian. Oleh itu berusahalah kita seberapa yang boleh untuk menjadi "ibu mithali, isteri sejati".


Harapan saya pada para ibu dan isteri di luar sana juga ingatan utk diri saya sendiri, jadilah IBU MITHALI kepada anak-anak, kelak mereka yang akan mendoakan kita sewaktu kita di alam sana... dan jadilah ISTERI MITHALI kepada suami untuk menjamin Syurga ALLAH....

Tuesday, January 31, 2012

I LOVE HER

1 comments


CANTIK TAK KAWAN BAIK SAYA???

WHY I LOVE HER?? HEHE... NI LAH KAWAN BAIK SAYA DARI DARJAH 1 SEHINGGA SEKARANG. JADI, X SALAH LAH SAYA SAYANG DIA.

Nama dia AISHAH BINTI IDRIS, sudah BERKAHWIN dan mempunyai SEORANG PUTERA yang bernama Danish... Macam SINGLE lg kan... hehe.. maintain dan makin cun !

Banyak sgt kenangan manis dan pahit with her... dan ternyata kami sentiasa bersama-sama melalui nye...

Ingat lagi bile dia nangis, saya pon akan ikot nangis... die ketawa of course laa saya ketawa... tp, ade 1 bende saya x nk ikot die... iaitu : DIA BUNUH CICAK THEN DIE BELAH-BELAH CICAK tu !! heeee.... hahahaha....

Oh yee..lupa nk bgtahu nama samaran die kat skolah yg paling GLAMOUR ialah BOTAK...tp, die x botak... tp ade sbb nape dak-dak laki time skola agama pnggil gelaran tu...

Ingat lagi time kami dah agak remaja... hehe.. 15 tahun remaja ke? kami ke mall (THE SUMMIT) jalan kaki dengan bwk RM2 jee...setakat nk main GAME DAYTONA... HAHAHa... suka btol... tp, x lama tu ktorg advance skit NAIK BASIKAL... hihi...

Ingat lagi mak ayah aku lik perak, aku x ikot, aku tido umah die..hehe..die masak kan aku Nugget tp siap pegang pinggan takot minyak merecik muka...kahkahkah... agk2 skrg mcm tu lagi x ea? :-p

Kalo kt sekolah agama, ktorg laa yg paling suka wat hal...memandangkan ktorg pengaruh kuat, jd x de nye ktorg di buli orang.,..ktorg yg buli org...dia ni pengawas, tp, baikkkk punye pengawas la... hahah...

Pernah kami berdua terkurung dalam TOILET...rasa nk nanges...gelabah laaa pintu x leh bkk dr dalam... pulak tu x de yg nk masuk toilet tu sbb ingtkn tertutup sbb rosak..ape lg, ktorg PANJAT TANGGA jenguk toilet laki, masa tu x pnh terlintas di fikiran ape dak laki wat dlm bilik air... ahhaha... fuhHh...akhirnye ade yg sudi mmbantu bkk pintu dr luar... kehkehkeh...

Belom lg kes kne denda kat skolah menengah, kes ponteng, kes gaduh...semua kami lalui bersama... x pernah kami abaikan antara satu sama lain...

...NOW... kami masing2 dah ada kehidupan sndiri..masing2 dah berkahwin dan mempunyai anak... ALHAMDULILLAH persahabatan kami masih berterusan dan moga2 PERSAHABATAN KITA BERDUA KEKAL KE AKHIR HAYAT.... LOVE MY BFF so MUCHhhh !!

CNY Holiday_Melaka

0 comments
24 Januari 2012


SAYA SAYANG ANAK SAYA SANGAT-SANGAT


Alhamdulillah selesai percutian saya dan family mertua saya di Mersing, kini giliran saya bercuti bersama family saya. Hehe.. siap ikot turn. Kami berholiday di Melaka, 1st place ktorang g berkelah di Pantai Puteri. Saya juga tidak berkesempatan utk mandi pantai memandangkan Dhia masih kecik n kne jaga die yg skrg semakin aktif ni...


Suasana kat Pantai Puteri aman je, cuaca pon agak cerah dan sesuaii sgt tuk berkelah, mmg byk laa family lain dtg utk berkelah, macam2 ragam dan aksi mereka, ade yang berkelah bawak durian lg...wow...sedapPp... ade sang ibu yang menyusukan anak sambil baring dan tertido...adoyy... betul2 slumber laaa makcik tuh... then ragam kanak2 yg merengek nk mndi pantai dan x lupe juga ragam adik2 saya yang main air smpai habis seluar jeans die penuh pasir.. yang bersihkan saya gak !! sabar aje...

Thankz my mom coz masak2 tuk perkelahan ni. Selepas berkelah di pantai Puteri, kami nk ke banda Hilir... Dhia masih dengan ligatnye dlm kereta, x nk tdo...excited agknye sbb berjalan2...

MY FAMILY...MY SOUL...



Jalan agak sesak sbb cuti kan, then ramai laa pengunjung dan pelancong yg ke Melaka bandaraya Bersejarah ni. Hmmm... kami sesat okey !! rasa nye 3-4 kali ktorg dok pusing2 jalan yang sama... my dad bengang jee asyik termasuk lorong jalan yg salah...ktorg asyik termasuk ke kawasan JONKER WALK... situ terasnagat laaa JAMMED !!

Rasa nye agak lebih 1 jam kami sesat utk ke Banda Hilir... hihi..GPS ayah pon x btol ade kee bg direction salah, yg one way die buat two way... eh, sukati jek... pening!~pening!~!!

Sampai di Banda Hilir, x de shopping ape pon... MAHAL OKEY !! dah nye susah nk tawar... ape aje laa peniaga2 ni... dgn org Melayu x leh tawar, kalo ngn org asing, ng mat saleh ke leh jee di tawar2kan...mgkin dok penangan mata biru hijau nye laaa kot... hahaha...

Jalan- jalan smpai kee ke A-Famosa...suka laa adik bongsu aku tu g tmpat2 bersejarah...cian mak ayah sampai sakit kaki dok berjalan... mr.hubby yg kepenatan mendukung si kecik Dhia Raudhah...alahaiii anak mama ni, bile nk pandai jalan ni.... cian ayah awk tu...mama x larat nk dukung memanjang, mau patah pinggang mama ni...

Sekejap je masa berlalu... perut pon dh lapar balik... kami singgah makan ikan bakar...TQ hubby coz blanje family mertua awk ni... hehhe....

Okeylaa, kpd kawan2 yg masih berholiday selamat berholiday...x lupa juga selamat berhoneymoon tuk pasangan2 pengantin yg baru bernikah...

CNY Holiday_Mersing

0 comments


Lama sangat saya x update blog saya, CNY pon dah seminggu berlalu. Al-maklumlah saya teramat lah busy mengalahkan PM kite.. hehe..

Kawan-kawan holiday CNY di mana yee?? mesti best holiday sama ng family kan. Alhamdulillah saya juga spt anda smua dpt juga berholiday with family mertua saya di Mersing.

Disebabkan mr.hubby keje, jd kami x dpt la tdo sana, kami bertolak seawal jam 4 pagi dan smpai di La Bella Resort pada jam 8.00 pg.. Perjalanan kami dipermudahkan ALLAH walaupun hujan sangat lebat dan mr.hubby x tahu jalan ke Mersing selain melalui jalan lama yg agak bahaya dan belok-belok...

Hehehe...walaupun smpai di Mersing saya x merasa mandi manda with anak-anak sedara saya, tp, saya tetap enjoy...kakak-kakak ipar saya masak2 dan ktorg berkelah... yang paling happy rasa nye DHIA RAUDHAH puteri saya tu... tahu x, die x tdo dari start bertolak smpai laaa kami balik kul 6ptg dari Mersing..MasyaALLAH..risaw juga laaa baby ni nape laaa x nk tdo..rupanye nk main air... hikhikhik...

Thankz a lot to mr.hubby yang ajak wife tercinta nye dan puteri tersayang nye holiday-holiday... hehhee... LOVE U SO MUCH


TENGOK ANTARA RAMAI-RAMAI SIAPA YANG PALING CERIA !!


okeylah... next entry CNY Holiday di Melaka pula :-)

Thursday, January 19, 2012

~Bodoh Sombong~

0 comments
Salam sejahtera pembaca budiman,

Bodoh sombong. Ada antara kita sudah tahu maknanya. Untuk mereka yang masih samar dengan maksud bodoh sombong, ini saya ceritakan serba sedikit. Secara ringkas, bodoh sombong ini menunjukkan orang yang tidak mahu belajar dan tidak mahu diajar jika tidak tahu tentang sesuatu perkara. Dia sahaja yang betul dan ego yang tinggi menyebabkan seseorang itu jadi begini.

question.jpgBanyak orang kita jadi begini sebab utamanya adalah ego. Kalau belajar dan bertanya kepada seseorang dikatakan kolot dan selalu rakan-rakan akan ketawakan. Tetapi sedarlah, malu bertanya sesat jalan. Artikel kali ini sebenarnya saya ingin tekankan kepada budaya rajin bertanya di kalangan masyarakat Malaysia. Ramai orang bercerita orang Malaysia malas bertanya jika ada sesuatu masalah terutamanya pelajar. Biar tidak faham asalkan tidak bertanya. Satu budaya yang pelik dan hakikatnya memang terjadi.

Tetapi, saya amat berbangga dengan sesetengah masyarakat yang sanggup bertanya walaupun perkara yang kecil. Sebab, bagi saya masalah yang kecil itulah pembuka jalan untuk menyelesaikan masalah yang besar. Ambil sahaja contoh pelayar internet yang mempunyai masalah tentang komputer. Sering kali saya menerima SMS menanyakan soalan mengenai komputer walaupun saya tidak begitu pakar dalam komputer. Saya sedaya upaya membantu sedaya upaya. Banyak soalan dikemukan kepada saya dan saya lihat satu budaya rakyat kita yang memang mahukan jawapan kepada masalah dan inisiatif yang ditunjukkan saya memang kagumi.

Ruangan forum di internet adalah sumber utama untuk mencari jawapan. Selain serach engine seperti Google dan Yahoo yang memberikan kita jutaan maklumat, forum rasanya lebih dekat dihati kerana seolah-olah kita berhadapan dengan komuniti sendiri. Gunakan sebaik mungkin ruangan forum dan saya amat percaya ahli forum sedia membantu anda dari pelbagai aspek. Perlu diingat, ruangan forum bukan untuk mempromosi skim-skim cepat kayap dan karut-marut lain tetapi ruangan perbincangan masalah dan pertukaran maklumat.

Kesimpulannya, jika seseorang menanyakan soalan kepada kita. Jangan sombong untuk membantu. Jika kita tidak dapat menjawab 100% masalah tersebut, berikan jalan kepadanya seperti maklumat dari Internet. Secara tidak langsung kita dapat maklumat berguna mengenai sesuatu masalah. Kita juga turut serta mencari maklumat mengenai masalah tersebut. Jadi win-win situation.

p/s: Bersatu teguh, bercerai roboh.

19 Sikap Melampaui Batas

0 comments
Hayatilah 19 sikap yang melampaui batas dan penyebab perselisihan faham/masalah di tempat kerja:

*Bongkak (The Cut-Tou-Downer)
Angkuh,tidak bertmbang rasa,memperkecilkan orang lain,menganggap dirinya selalu benar,merendahkan martabat orang lain,berkuasa,menyakitkan hati,mengkritik,tidak menghormati orang lain,membuat tipu helah,mencari kesilapan orang lain.

* Mulut Murai (The Chatterbox)
terlalu banyak bercakap,jahil,menaikkan kemarahan orang lain,kagum dengan diri sendiri,tidak menghormati orang lain dan membosankan.

*Kecil Jangan Disangka Anak,Besar Jangan Disangka Bapa (The Silent But Deadly Volcano)
Tidak stabil,tidak berkomunikasi dengan orang lain,berkonspirasi,terlalu memilih,sering membuat kesilapan,tidak boleh dipercayai,tidak rasional,bersifat marah,bertindak di luar kawalan

*Mengumpat (The Gossip)
Membuka rahsia orang lain,sering mencari silap orang lain,sering melakukan kesilapan,mudah menjatuhkan hukuman ke atas kesilapan orang lain,hipokrit,sering melukakan hati,menganggap diri selalu di pihak yang benar,berfikiran cetek,sering mengeluarkan kata-kata yang�pedas,mengkritik,suka campur tangan urusan orang lain

*Talam Dua Muka/Menikam Dari Belakang (The Smiling Two-Faced Backstabber)
Mengada-adakan cerita,licik,perahsia,tidak jujur,suka menggoda,mensabotaj,pentingkaan diri sendiri,palsu,hipokrit,cetek pemikiran,pengecut,tidak boleh dipercayai dan penipu

*Mengambil Kesempatan (The Opportunistic User)
Pentingkan diri sendiri,suka campur tangan,memanipulasi,tidak setia,tidak menghargai,membuat tipu helah,mempunyai keyakinan yang teguh dan suka menggoda

*Tidak Bersungguh-Sungguh/Tidak Serius (The Jokester)
Suka mengacau,tidak selamat,lemah,berperangai yang menimbulkan rasa meluat,tidak serius,pentingkan diri sendiri,menyakitkan hati,kasar,terdesak untuk mendapatkan perhatian,berfikiran singkat,tidak menghormati dan bercakap dengan nada yang tinggi

*Mulut Jahat,Mengarah dan Membuli (The Bitchy,Bossy Bully)
Mendera,menentang,berkuasa tidak terkawal,marah,suka bertelagah,keras,menolak,kurang ajar,berleter,meminta di luar kemampuan,cepat meradang,tidak rasional,suka melakukan penyeksaan,kejam,payah membantah,sombong,mengugut,mencari kesilapan orang lain,mendesak,menyakitkan hati,mengancam,cepat berubah,bongkak dan keras kepala.

*Menghadapi Masalah Mental (The Mental Case)
Tidak stabil,mudah beremosi atau tidak beremosi,tidak boleh dipercayai,cepat berubah,sukar dijangka,tidak terkawal,mendera,bertelagah,kasar,sedih,paranoid,payah,keras,gopoh,membenci,tidak siuman dan tidak rasional

*Suka Mencampuri Urusan Orang Lain (The Meddler)
bersifat ceroboh,suka menghukum,menguasai,menghasut,menganggap dirinya benar,cemburu,memalukan,berlidah tajam,suka bertanya,menyampuk,kurang ajar,mengganggu dan campur tangan.

*Orang ynag Berkata "Ya" (The Yes Person)
Suka melihat orang lain gembira,menjauhi perbalahan,berkata "ya" tanpa berfikir,menunjukkan tindak balas yang cepat tanpa berfikir,menunjukkan tindak balas yang cepat tanpa berfikir kesannya,terlalu mengikut hati tanpa memikirkan dirinya sendiri.

*Aku,Diriku & Bangga Dengan Diriku (The Me,Myself And I Narcissist)
Pentingkan diri sendiri,bersifat angkuh,berfikiran singkat,bongkak,membosankan,hanya memikirkan kepentingan dirinya sahaja dan suka menunjuk-nunjuk

*Pasti Dengan Kebenaran Sendiri (The Self-Righteous Priss)
Pentingkan diri sendiri,pasti dengan kebenaran sendiri,sombong,mencari kesilapan orang lain,tidak mesra atau suka mengasingkan diri,bermusuhan,ego,suka menghakimi,tidak mudah berkawan,menolak,kasar dan kurang ajar

*Sangat Sombong (The Snooty Snob)
Berlagak,pasti dengan kebenaran sendiri,sombong,mencari kesilapan orang lain,tidak mesra atau suka mengasingkan diri,bermusuhan,ego,suka menghakimi,tidak mudah berkawan,menolak,kasar dan kurang ajar

*Suka Bersaing (The Competitor)
Bersifat menimbulkan kemarahan,tiada ketakutan,berperangai yang menimbulkan perasaan meluat,gangguan fikiran,mudah tersinggung,mendesak,agresif,bersifat marah,mudah tercabar,suka berkonfrontasi dan suka mencari gaduh

*Orang Yang Suka Merungut (The Whiner)
Berasakan dirinya tidak dibantu,dikuasai oleh perasaan berlakunya ketidakadilan di dunia,mahukan kesempurnaan mengikut standard dirinya dan tiada orang yang menepati standardnya,suka menceritakan masalah dirinya kepada orang lain,tetapi sering memberikan penyelesaian yang tidak disukai oleh orang lain dan menambah lagi rungutannya.

*Mencari Kesalahan Dengan Mengkritik (The Accusing Critic)
Suka mengadu,mencari kesilapan orang lain,berteus terang,sempit fikiran,tidak puas hati dan mahukan kesempurnaan dalam segalanya

*Berlagak Serba Tahu (The Arrogant Know-It-All)
Berlagak serba tahu,konfrontasi,orang yang bertindak secara licik,bersifat menghakimi,pasti dengan kebenarannya sendiri,banyak bercakap,mengkritik,rendah tahap kesabaran pada kebenaran dan berlawanan

*Menghasut (The Instigator)
Mensabotaj,mengganggu,menyakitkan hati,cemburu,tidak bersemangat atau lemah,memanipulasi,sering mendatangkan masalah dan menipu.

Ronald Story Time

0 comments
Salam 1 Malaysia

Enty kali ni saya juz nk share ttg my 1st day working as a part time at McD.. actually mmg b4 this kje mcd pon, tp, terasa mcm 1st time sbb dh lama x kje...hehehe... 1st day kne handle Ronald.. kebetulan ade Ronald tour, mmg dtg tuk celebrate mcd anniversary yg ke-16 tahun... hihih..

Alamak, saya ni mne laa cukup pengalaman bab nk handle2 org ternama ni.. Alhmdulillah selamat kehadiran Abg saii (manager mcd bp2) mmbantu aku + team2 mcd lain... paling tidak decoration abg saii setelkan.. then, byk laa mmbantu... hihi...

Ni bukan laa kali pertama saya jumpa mr.ronald ni.. ni dh msuk 3rd time.. baru 3 je kot~ tp, ni mr.ronald yg baru... sebelum ni mr.ronald x laa sefasih ckp in malay mcm yg skrg ni... hihi...kali ni terror ckp malay, so, x de hal sgt laa bab nk borak tu...

ok ok... x nk dh cite pnjang lebar... ha... ni juz share picture time event Ronald Story time... take a look... jgn jeles~ heheh

Saturday, January 14, 2012

HALAGEL – Minyak Kelapa Dara

0 comments


THINK HALAL, THINK HALAGEL!

Halagel (M) Sdn Bhd is the sole importer, manufacturer and distributor for Halal food & pharmaceutical grade gelatine, Halal empty hard gelatine capsules and Halal gelatine softgels for Malaysia & South East Asia markets.

Halagel® Virgin Coconut Oil

Virgin Coconut Oil contains high and various nutrition and made from 100% pure organic coconut and free cholesterol. Nowadays, Virgin Coconut Oil is very popular as medium for healthy body, and medicinal treatment for various health problem.



Virgin Coconut Oil is rich of lauric acid, which is “medium chain fatty acid” as an additional function. It’s very important to help monolaurin (anti viral, anti bacteria and anti protozal) inside the human body.

Virgin Coconut oil can only be achieved by using fresh coconut meat or what is called non-copra. There are no chemicals and high heating used in further refining, since the natural, pure coconut oil is very stable with a shelf life of several years.

Benefits Of Virgin Coconut Oil
* To help reduce risk of cancer.
* To help prevent bacteria, viral, fungal & parasite infections
* To help control diabetes
* To help supply important nutrients to body
* Keep skin soft & smooth
* To help prevent osteoporosis
* To help promote loss of excess weight by increasing metabolism
* Natural anti oxidant

Each Halagel® Softgel contains 500 mg of Virgin Coconut oil. The outer shell of each Halagel® softgel is made from HALAGEL® gelatin, certified Halal by JAKIM.

*** sesiapa yg belum dapat kan ini, cepattt !! dapatkan di mana-mana kedai yang menjual product Halagel ini... Selain daripada membantu kecantikan dalaman dan luaran, ia juga adalah HALAL~

COLLAGEN RENEW 20 PLUS 5000 MG

0 comments


Collagen Renew 20 Plus 5000 MG
HARGA RM49.00/10 sachet


FUNGSI COLLAGEN

Menghaluskan kulit
Menegangkan kulit
Menghilangkan garis-garis halus pada kulit
Menggebukan kulit
Menghilangkan jeragat


L Gluthione
mencerahkan kulit mencantikkan menghaluskan dan mampu menghilang jeragat.

Aloe vera
melicinkan menyihatkan melembapkan kulit dan menyihatkan kuku dan rambut.

Lobata

menganjalkan menaikkan punggung dan payudara, menegangkan struktur kulit dan menaikkan seri wajah.

Serapat
membaik pulih otot-otot dalaman wanita menghilangkan keputihan dan menyihatkan rahim wanita khususnya bagi wanita yang baru lepas bersalin.

CARA PEMAKANAN COLLAGEN RENEW 20PLUS:


Hanya diambil sekali sahaja dalam sehari.
Diminum setiap pagi sebelum makan.
Dibancuh dengan air sejuk sebanyak 250 ml.

**** Kepada kawan-kawan, cubalah product ni, insyaALLAH sgt membantu untuk anda menjadi cantik dan sentiasa disayangi suami tercinta... saya dah cuba, alhmdulillah berkesan dan saya akan terus gunakan product ni utk kecantikan dalaman dan luaran...

Kenapa kita Melahirkan Anak ???

0 comments
Keindahan sebuah perkahwinan sering digambarkan oleh setiap pasangan yang bakal berumah tangga. Ia bukan sahaja menggambarkan keseronokan menjadi isteri atau suami, perkahwinan itu juga sebagai mengerat kasih saya mereka selama ini.

Di samping itu, pasangan juga inginkan anak yang ramai sebagai penyambung zuriat. Adakah anda tahu tujuan sebenar melahirkan zuriat.

Antara tujuan mengapa kita wajar melahirkan zuriat :

1. Amanah – anak ialah amanah Allah yang perlu dipelihara dengan sempurna dan dilunaskan segala keperluannya sehingga baligh bagi lelaki dan berkahwin bagi perempuan.

2. Tanggungjawab – anak bertanggungjawab menghormati ibu bapa dan menjaga ibu bapa yang sudah tua. Ini ialah harapan setiap pasangan. Ketika usia meniti senja mereka perlukan belaian dan kasih sayang orang yang hampir dengan mereka, misalnya anak-anak.

3. Penawar – anak sebagai cara meleraikan kekusutan perhubungan suami isteri yang bermasalah atau mengeratkan perhubungan yang renggang.

4. Keseronokan – kehadiran bayi dalam sebuah rumah tangga ialah sebagai pengerat kasih sayang pasangan.

5. Keturunan – anak bukan sahaja penyambung keturunan, sebaliknya anak ialah pembela nasib ibu bapa. Di samping itu, anak bakal mewarisi harta atau hutang yang kita tinggalkan.

6. Bukti Kesuburan Suami Isteri – kelahiran anak sebagai bukti pasangan mampu melahirkan zuriat iaitu tidak mandul.

7. Penyambung – anak adalah penyambung hasrat ibu bapa yang selama ini tidak mampu dilaksanakan atas sebab-sebab tertentu. Misalnya, ingin menjadikan seorang yang berjaya atau berpelajaran tinggi. Tetapi hasrat itu tidak tercapai kerana pelbagai faktor, misalnya kemiskinan. Dengan lahirnya anak, mereka berhasrat ingin jadikan anak ini sebagai penyambung keinginan mereka. Jadi, mereka berusaha mendidik anak ini agar mampu menyampaikan hasrat mereka selama ini.

8. Pembantu – anak boleh membantu ibu bapa ketika susah misalnya sakit atau membantu tugas ibu bapa mencari nafkah.

DENGKI

0 comments
Assalamualaikum

Entry kali ni nk berkongsi cerita ttg Hasad DENGKI... korang mesti pernah melalui kes dengki mendengki ni kan?? sakit hati kan... tp, lumrah alam manusia semua x perfect dan pasti ada antara nye dengki ngn sengaja atau tanpa sengaja...kemungkinan kite diri sndiri juga mmpunyai perasaan dengki... Namun, kte kne laaa tahu dengki kte tu sejauh mana kebaikan or keburukan nye samada pada diri kte atau org lain.

Baiklah dengki tu dtg nye dari org yg kita tak kenal..tapi bukanla dari org yg kite kenal x kira la kawan or sedara kan, x laa touching or terasa hati... tp tu laa hati masing2 kita bkan kenal sepenuhnya kan.. kadang2 mmg susah nak menilai hati seseorang tuh.. cuma kita je kena jaga hati kita sendiri.. hindarkan perkara atau niat yg tak baik...

Di dalam kita mengharungi mehnah perjuangan, namun sudah pasti kita akan mengharungi seribu kepahitan dan keupayaan, justeru itu dengan berbekal keimanan dan ketaqwaan yang utuh sudah pastinya kita dapat melayari kehidupan dengan penuh ketenangan. Seandainya kesukaran dan kepayahan sentiasa bertamu di dalam, buktikan kekuatan yang sentiasa bersama kita.

Jangan kamu melawan hukum alam kerana hukum alam itu begitu berkuasa, namun kuasailah ia, gunakanlah ia, apabila kita dah mampu guna ia alihkan haluan ia dan gabungkan segala elemen yang ada, selepas itu nantikanlah detik kemenangan yang akan kamu perolehi tidak lama lagi…..

Buat renungan kita bersama……….

FAKTOR YANG MENYEBABKAN HASAD DENGKI


Di dalam kitab Ihya’ Ulumuddin karangan Imam Al-Ghazali ada disimpulkan sebab-sebab yang menimbulkan perasaan hasad dengki tersebut.

1) Perasaan Permusuhan dan Kebencian

Ini adalah sebab yang paling banyak menimbulkan kedengkian. Kerana sesiapa yang disakiti oleh seseorang lain atas sebab-sebab tertentu atau menyangkalnya dalam tujuan-tujuan tertentu lantaran alasan-alasan tertentu, hatinya pasti marah lalu membenci orang yang menyakitinya itu, maka tertanamlah bibit dengki dalam dirinya. Dengki mengundang perlakuan yang agresif untuk memuaskan hatinya.

Pendekkata perasaan hasad dengki sentiasa bergandingan dengan perasaan marah dan permusuhan.

2) Merasa Diri Mulia

Perasaan ini manifestasinya ialah seseorang itu merasa keberatan kalau ada sesiapa yang dianggapnya mengatasi dirinya. Dia tidak rela kalau ada orang lain melebihinya. Kalau ada orang –orang sepertinya yang mendapat lebih pangkat, kuasa, ilmu dan harta, dia bimbang kalau-kalau orang tersebut akan bersikap takabbur terhadapnya. Dia tidak boleh tahan dengan sikap mengatasi yang ditunjukkan oleh saingannya itu. Malah dia tidak boleh menerima apa yang dirasakannya sebagai sikap mengatasinya.

3) Takabbur

Jelasnya seorang itu mempunyai watak membesarkan diri terhadap orang lain, selalu memperkecilkan dan memperhambakan seseorang. Ia menganggarkan seseorang itu mematuhinya. Apabila orang berkenaan menerima atau memperolehi sesuatu kurnia ia khuatir kalau-kalau orang itu tidak lagi merelakan kepongahannya. Akhirnya orang yang telah mendapat kurnia tersebut akan enggan mengikutinya, atau boleh jadi ia menganggap orang tersebut akan cuba pula menyainginya.

4) Ujub

Pernah Allah Subhanahu Wata’ala jelaskan kepada kita perihal umat-umat di zaman silam. Mereka merasa ta’jub dengan diri mereka sendiri. Hal ini menghalang mereka menurut kebenaran. Hujjah mereka selalunya ialah seperti yang tertera di dalam Al-Quran :-

“Bukankah kamu tak lebih dari manusia(biasa) seperti kami juga?”

Dan ungkapan yang berbunyi: “Dan mereka berkata adakah wajar kami mempercayai manusia yang seperti kami juga?”

Golongan tersebut merasa aneh melihat orang yang Berjaya mendapat pangkat kerasulan, menerima wahyu dan martabat yang dekat di sisi Allah Subhanuahu Wata’ala ialah manusia seperti mereka. Sebab itu mereka menaruh rasa dengki kepada Rasul-Rasul tersebut.

5) Takut Terlepas Sesuatu Tujuan dan Habuan

Biasanya perasaan ini wujud dalam kalangan orang yang saling berlumba-lumba merebut sesuatu habuan. Tiap orang akan merasa dengki kepada saingannya apabila saingannya mendapat suatu kelebihan yang boleh membantu dirinya sahaja membolot habuan yang menjadi tujuan mereka tadi.

6) Ghairah Menjadi Ketua dan Mencari Populariti

Umpamanya seseorang yang bercita-cita untuk menjadi manusia pertama yang tidak ada tolok bandingnya dalam salah satu cabang seni. Apabila keghairahan terhadap pujian dan jolokan – bahawa dialah satu-satunya pakar yang tidak ada taranya di zaman itu – telah menguasai dirinya, tiba-tiba dia mendengar ada orang lain yang dapat menandinginya di tempat lain. Hal ini nescaya akan menyusahkan hati perutnya. Ia bercita-cita kalau tandinganya itu mati sahaja atau kemahirannya menurun dan pupus.

7) Busuk Hati

Keadaan ini kalau ada pada seseorang maka ia akan bersikap tidak suka sesuatu kebaikan diperolehinhamba Allah yang lain. Apabila disebutkan dihadapannya tentang kesenangan mana-mana hamba Allah, sempit hatinya mendengar perihal tersebut. Akan tetapi apabila dinyatakan pula sebaliknya, umpama tentang kekacauan, kegagalan dan nasib malang menimpa orang lain maka ia merasa gembira dan suka hati.


Fikir2lah... adakah ada dlm hati anda dan sejauh mana kedudukan itu dlm hati anda...Tepuk dada~tanya iman....


Salam

New Lappy

2 comments
Alhamdulillah akhirnya memiliki Laptop baru



Aku memilih ACER 4752g.... biarlah ape org nk kate ttg brand ni, tp, aku rasa ni yg terbaik. Memang keinginan aku tuk beli Sony Vaio, tp, ikut kemampuan laa... x de duit beb. Hehe... Sedih gak sbnrnye coz laptop Acer lama aku tu rosak, sayang laaa sbb dah nk msuk 5 tahun knn...tp, berbaloiii sgt2 gune. Heee... x pe, akan aku simpan buat display kt umah aku nti..ahakz..

Hah, utk sape2 yg mencari laptop baru,... try laa Acer 4752g ni,... ok saya bg detail skit.. :

DESCRIPTION
AS4752G-2452G50

Genuine Windows® 7 Home Premium - Intel Core i5 (i5-2450, 2.50GHz, 3MB) - 2GB DDR3 SDRAM - 500GB Serial ATA - GT610M 1GB - Bluetooth® 4.0 - 1.3M webcam -35.6cm 14' HD LED - 1366 x 768 resolution- 16.9 WXGA - Active Matrix TFT Colour LCD Cine CrystalHD

SPECIFICATIONS

Intel Core i5-2450M Processor @ 2.50GHz
- Windows 7 Home Premium 64 bit
- Nvidia GT 610M 1GB Graphic
- 2GB RAM DDR3 RAM
- 500GB Hard Disk Drive
- 14 HD LED Screen
- DVD Super Multi Layer Drive
- Multi in-1 card reader (SD™, MMC, MS, MS PRO, xD)
- Acer Crystal Eye high-def webcam, 1280 x 1024 resolution, supporting enhanced Acer PrimaLite™ technology
- Acer InviLink™ 802.11b/g Wi-Fi CERTIFIED™
- Bluetooth 4.0
- Gigabit Ethernet, Wake-on-LAN ready
- HDMI™ port with HDCP support
- 1 x USB 3.0 ports , 1 x USB 2.0
- Approx. 2.25kg
- 6 Cell battery
- 3-Year Local limited warranty & 1-year International Traveller Warranty
- Color : Glossy Black / Glossy Blue / Glossy Cooper / Glossy Purple

Hah? ape macam?? menarik kan...

Thankz to NIZAM KAY coz bg pndapat tuk buy new lappy ni... and akhirnye pilih ape yg disarankan.

Okey kwn2... pape pun saya nasihatkan, guna lah laptop anda sebaik2nya dan sayangilah ia... hihi... Salam

Friday, January 13, 2012

ENJOY after EXAM

0 comments
Salam blogger2 sekalian,

Entry kali ni saya juz nk share kenangan manis with my classmate~ we celebrate our last paper + celebrate for the last sem 1...
Memang sangat HAPPY that time. Al-Maklumlah baru habis paper psikologi, hilangkan segala stress ktorg decide tuk main bowling... sebelum tu ktorg celebrate birth Faiz (tp birth boy lak blanje) kt sate Rahmat... sedapPp...

hah...ni antara gambar kenangan kami:

-- Its Makan Time --


-- Birth boy...happy Birthday faiz --


-- Friends Forever --


-- Kawan baik saya --


Mereka ni Pasangan Suami Isteri yg so Sweettt --


-- Walaupun berbaju kurung, tp mereka tetap hebat !! --


-- gelagat mereka...--


-- with half of my classmate yg sporting--


-- Meriah betol nak balik --


Kami semua adalah pemenang game bowling ni... ehhehe...
Ok laa... now dh cuti sem... i will always miss all my friends... take care...see u next sem !! next sem kte bowling agy !
Related Posts with Thumbnails
 

Yaya Destiny Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template