Monday, April 25, 2011

Kelahiran Puteri Tersayang


Salam 1 Malaysia...

Sudah sekian lama tidak mengUPDATE blog & juga blogwalking~ Terasa kekok pula utk menaip... hehe... Kali ni entry aku nk kongsi saat-saat kelahiran puteri sulung aku pada 1 April 2011.

Tanggal 1 April 2011 (april Fool ke??) mmg tarikh yg paling bersejarah dalam hidup aku & mr.hubby dimana lahirnya puteri sulung kami yg diberi nama DHIA RAUDHAH BINTI JUNRIZAN. Kelahiran tepat jam 9.27malam dengan seberat 3.05kg dilahirkan di Hospital Besar Batu Pahat, Johor.

*** Saat-Saat menanti kelahiran ***

~~ 31 Mac 2011 jam 9.40pagi -- kontraksi sakit & petanda keluarnye darah menyebabkan mr.hubby mnghntar aku ke Hospital Batu Pahat & didapati laluan sudah ada dan sudah buka 2cm dan terus dimasukkan ke wad.

~~ 31 Mac 2011 jam 10mlm -- kontraksi sakit setiap selang 2 jam dan masih 2cm...aduhHh, lambatnye laa... smntara aku yg peramah dok borak2 dgn org2 sblah2 katil smpailah jam 4pg... :-p

1 April 2011 jam 10pg -- Check laluan by Doctor Asyraf dan didapati sudah buka 4cm... oHhh God.. takut pula dah hampir2 nk dimasukkan ke labour room.

*** Bacaan-bacaan surah untuk memudahkan proses bersalin : Ayat Kursi, Surah Al-Anbiyak, Surah Al-A'raf, Surah Al-Falaq, Surah An-Nas, & Surah Alam Nasyrah ***

1 April 2011 jam 4.00ptg -- Aku diberitahu akan dimasukkan ke LABOUR ROOM...dan aku terus menelefon mr.hubby untuk standby di luar wad. Aku menelefon Mak Mertua aku dan memohon ampun maaf serta halalkan makan minum... Aku menelefon mak aku dan beritahu aku akn dimsukkan ke dewan bersalin dan memohon ampun dan maaf, halalkan segala makan minum...aduhHh..syahdu nyee....sayu hati...

1 April 2011 jam 7.00mlm --> Doctor Norazah & Doktor Prakash memecahkan Air ketuban aku. Jelas kedengaran seakan bunyi letup dan x lama tu air ketuban melimpah keluar.

START 7.30 mlm :::: sakit dan semakin sakit...semakin kerap... CTG (alat scan jantung baby) dilekapkan di perut membuatkan aku terpaksa baring terlentang... Aku asyik melihat jam... yelah, sakit semakin lama semakin kerap... nurse2 praktikal yg byk mmbantu aku mengurut pinggang, kaki dan mana2 lah lg yg kram & sakit..

1 April 2011 jam 8.00mlm -- Mr.Hubby masuk menemani aku untuk spnjg proses kelahiran anak pertama kami... mr.hubby byk mmbaca ayat2 al-quran, byk selawat ke telinga aku dan mmbantu aku mengurut sedikit2 bahagian yg sakit...

Sakit 10 minit sekali diikuti sakit 5 minit sekali, dan akhirnye jam 9.00mlm sakit sepanjang masa...aku rasa sgt2 sakit dan rasa mcm baby nk terkeluar / rasa mcm nk terberak pun ade jgk... Dr.Norazah dan Dr.Prakash terus check laluan aku dan ternyata masih 7cm... anak pertama kne buka laluan 10cm... tp, aku dh tak tahan..aku nak sgt lahirkan baby time tu juga dan terus digunting 3cm untk mmbuka laluan aku lg... masa tu sakit nye yg teramat... Hanya ALLAH yg tahu...

Dalam kesakitan, aku smpat meminta ampun maaf kpd mr.hubby. Aku terasa nyawa hampir dicabut. Aku muntah2 dan badan aku menggigil.. Sewaktu doktor memaksa aku untuk meneran, aku gagal lakukannye... aku terlalu lemah. Berkali2 aku cuba meneran, tetapi aku masih gagal mengeluarkan baby... 2 doktor yg lain mmbantu aku dan menekan perut aku untuk mengeluarkan baby, dan sewaktu baby mengeras, aku diminta untuk meneran...aku berjaya mengeluarkan kepala baby, tp malangnya aku x cukup nafas akhirnye baby aku termasuk balik... Ya ALLAH...betapa sakitnye aku ketika itu.

Tepat jam 9.27mlm aku selamat melahirkan, badan aku masih lemah walaupun lega apabila sakit hilang apabila aku melihat bayi aku lahir. Pada ketika itu aku tak tahu apa masalah yg berlaku, rupa-rupanya anak aku lahir tak nangis dan sudah hampir lemas, kurang oksigen dl badan dan pernafasannye sgt laju... doktor sepantas kilat mnghntr bayi aku ke SCN iaitu wad rawatan bayi.

Mr.Hubby diminta keluar ke SCN untuk mengazankan anak dan semntara aku direhatkan dan proses menjahit bermula... OuChhH... bius skitnye... sakit lor !!

Selepas dijahit... aku bleeding !!! Tumpah darah yg amat byk pada jam 10.30mlm dan cepat diuruskan oleh doktor Prakash... aku masih lemah ketika itu.

Aku direhatkan dan... JAM 12 tgh malam.. OMG !! Tumpah Darah again and again... time ni aku panggil nurse tp nurse leh x layan, then doc plak buzy uruskan bos dr JB dtg dan aku ditinggalkan selama hmpir 1 jam dgn darah yg byk di katil... aku agk panik smntara nafas aku makin perlahan dan aku hmpir pitam...

Jam 1 pg... doktor Norazah dan Doktor Prakash check keadaan aku, diorg gunting balik jahitan aku dan keluarkan saki baki darah beku yg msih tinggal. Dijahit semula tanpa bius...aku merayu dan menangis2 menahan sakit ketika dijahit. Ya ALLAH... betapa sakitnya aku ketika itu... Selesai sudah, aku dihantar ke bilik (still dlm dewan bedah) dan aku dipasangkan alat bantuan pernafasan & monitor jantung serta dipasangkan saluran kencing dan aku direhatkan & tido...

2 April 2011 jam 6pg -- Doktor Norazah mengeluarkan kapas2 yg dimasukkan dan didapati ada jahitan yg tertetas dan dijahit sekali lg... kali ni mmg sakit tp, aku tahan jek laa...

2 April 2011 jam 9.00pg -- Aku dibawa mr.hubby ke CN untuk melihat keadaan bayi kami... dan keadaan nye sangat memilukan hati..aku menangis...Baby mndapat bantuan oksigen dan keadaan kritikal masih koma... jam 5.00ptg sekali lagi kami berdua melawat abak kami...

3 April 2011 jam 12.00tgh hari aku sudah boleh pulang ke rumah smntara anak kami ditahan kemungkinan seminggu... sebelum aku dibawa pulang ke rmah, aku dan mr.hubby melawat anak kami dan keadaan masih spt hari sblum nye.. ku kucup dahinya... dan tidak putus aku berdoa agar anak kami cepat sembuh dan sihat spt bayi2 lain.

.....................................................................................

Aku berpantang di rumah mak aku. Badan aku terasa sengal2. Aku diurut oleh bidan selama 3 hari berturut2 dan mandi dengan air jambu untuk melegakan badan yg msih lemah.

Ok laa... smpai sini je dlu. Nanti next aku upload pic baby aku yee...
:-) Doakan kabahagiaan aku&mr.hubby dgn kehadiran puteri sulung kami.

3 comments:

reyma on April 25, 2011 at 7:24 AM said...

uuiisshh yaya tkut nye nak beranak,,mmg sakit sgt2 ke??cm x sanggup je,,huhuhu

Yaya Johorean on April 26, 2011 at 2:23 AM said...

Rahimah --> lain org lain sakit nye.... ade yg senang nk bersalin, ade yg tak sakit... ade yg sakit teruk...ade yg sakit sikit jee... heheh.. x mo takut2... org kata sakit bersalin tu nikmat...

Anonymous on April 29, 2011 at 12:20 AM said...

amacam? serik x nk beranak lg? hihi... xpe la.. semua da slmt..

Related Posts with Thumbnails
 

Yaya Destiny Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template