Friday, March 11, 2011

Kerjaya & Pekerjaan....Adakah sudah tercapai???m


Hi semua... saya cuma mahu berkongsi apa-apa yang patut terutama mengenai kerjaya yang sedang lakukan, sedang usahakan ataupun apa yang kita cita-citakan di masa akan datang.

Mungkin ramai antara korang terutamanya siswazah *menganggur* ingin menjadi seseorang pada masa akan datang terutamanya kerjaya-kerja seperti:

a. guru
b. doktor
c. jurutera
d. businessman (kontraktor, pekedai, pedagang dan lain-lain)
e. saintis
f. pensyarah

Adakah pekerjaan2 yg di idam2kan itu telah tercapai? bakal dicapai? atau tidak tercapai...??

Kelulusan?? kelulusan VS Pengalaman?? agak mengelirukan juga ye. Kekadang sesetengah tempat hanya memerlukan pengalaman, dan sesetengah tempat memerlukan kelulusan dan kebanyakan tempat memerlukan kedua-duanya... walaupun begitu, macam mana org yg berkelulusan akan mendapat pengalaman jika tidak diberi peluang bekerja dalam sesuatu bidang tertentu???

Pelbagai laman sesawang yg menyiarkan iklan2 jawatan kosong terkini, jawatan badan kerajaan juga badan swasta...namun, apakah itu telah cukup untuk anda mendapat pekerjaan yang diidam2kan??

SPA?? Sampai bilakah....?? sampai bilakah untuk anda menceburkan diri dalam menjadi salahs eorang pekerja dalam badan kerajaan?? Itu semua semestinya menjadi kekusutan dan menjadi tanda tanya kepada yang masih menanti dan mengharap peluang bekerja bersama kerajaan.

Apa-apa pun, percayalah pada REZEKI... banyak2kan lah berdoa, berudaha dan bertawakal.. Setiap apa yg berlaku pastinya ade hikmah disebaliknya. Semua sudah tercatat di Loh Mahfus... segalanya sudah kun fa ya kun...

Jika ALLAH akan memberi kita kesenangan,pasti kita akan memeperolehinya... jadi, bersabarlah wahai semua. Pasti akan ada hari untuk anda....

Sekian dari saya,
Yang masih mengharap
Pekerjaan sebagai PUSTAKAWAN
Pekerjaan dalam badan kerajaan

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
 

Yaya Destiny Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template