Thursday, January 27, 2011

Lenggang Perut

1 comments
...Tarikh : 30 Januari 2011...
...Masa : 8.30mlm (after Isya'...
...Tempat : Parit Wariji, Seri Medan...
...Acara : Lenggang Perut for WHO ????...


This coming 30 January (Ahad malam Isnin), family mertua aku nk buatkan 1 malis "Lenggang Perut" tuk aku... WHY ME? Hihi... Majlis Lenggang Perut ni more like Majlis Kesyukuran, Doa Selamat, cuma ade berzanzi... ni khas tuk wanita yg mengandung anak pertama... waHhh... aku ni x taw la plak bab2 ni, ade yg kata Lenggang Perut ni dari keturunan Jawa jee. HmMm... untung nyee saya krn kawen ngn keturunan jawa ni. Leh la merasa life Jawa ni...

Menurut kata mak mertua aku, lenggang perut ni wajib nye ade cendol dan 7 jenis buah tuk di buat rojak. Nape 7 jenis?? aku pun x pasti laa... lenggang perut ni akan dibuat bile usia kandungan sudah 7 bulan.

Now, aku tgh wat "goody bag" tuk dibagi pd jemputan nnti... ade la simple2, juz 120 beg jee. Dalam tu di isi air kotak + 1pcs Limau + 4 jenis jajan APOLLO... hihi... penat nyee mmbungkus sorang2 ni lg dlm keadaan aku yg sarat dah ni. Tak pe la, pengorbanan, lg pun ni demi baby dlm kandungan aku...

Okeylah.. aku nk smbung wat keje... jmpe lagi di lain entri...
Daaa~

Wednesday, January 26, 2011

Siapa dia & so what?

2 comments
YeSsss... siapa dia?? dia siapa??
Tak penting dan bukan org penting kan??
Kawan kah? sahabat kah? sedara kah?
yang pasti pernah mnjadi kawan, x pernah menjadi sahabat dan mustahil mnjadi sedara
OpSss... pernah menjadi kawan?? adaka bermaksud kini menjadi musuh??
OhHhh tidak..
Aku x pernah nk tetapkan siapa yg layak menjadi musuh aku
Tak pernah aku nak memusuhi dan dimusuhi sesiapa
Tp, even ade yg ingin memusuhi aku, juz go... ade aku kesah??

Bila difikir2kan balik kerenah manusia ni mmg pelbagai rupa dan bentuk
For sure setiap manusia pernah mengumpat atau mengata satu sama lain

So.... jika diri kite diumpat, kte anggap laa perkara biasa
Jangan dok gelabah ckp org tu ini, org tu itu, org tu jahat...bla bla bla..
Pape pun "tepuk dada tnye diri sndiri"
atau pun sntiasalah ingat pepatah "paku dulang paku serpih, mengata org dia yg lebih"

Actually, senang je kot bg aku...
If aku tahu de yg x puas hati dgn aku
If aku tahu de yg umpat aku
If aku tahu de yg cuba memusuhi aku
Jawapan aku --> die hanya cemburu akan kelebihan ku...

WaHhhh... jawapan maut tu... ahakz
tp, kemungkinan ade yg betol

Neway, No body perfect...
x de dlm dunia ni manusia yg sempurna
jadi aku conclude kan "manusia ni semua sama"
yang berbeza adalah "HATI" mereka
Pape yg kte lakukan dlm dunia ni datangnye dari HATI kte...
Jika hati hitam, maka hitamlah ia....

Lastly,
Juz nk nasihatkan semua
Abaikan apa org nak kata psl diri anda
Yang pasti, anda tahu siapa anda
Anda bukan siapa2, anda adalah hamba ALLAH spt mereka juga

Bila BOSAN menguasai diri...maka...

0 comments
HAhAHhAhhahaha....
Sudah lama aku x lakukan aktiviti ini...
Ini la hasil nye bile BOSAN menguasai diri tahap maksimum...


























Ini lah sebahagian picture2 yg aku edit sendiri..
Dgn hanya menggunakan Photo Scape + Photo Ulead + Photo Mix + Picture College Maker + Magic Photo + Phot Dream....
WahHh... byk plak application yg aku gune...
YeaHhhh...
Akhirnye masa2 aku terluang dengan hasil2 yg leh dibanggakan ni...
Nanti Mr. Hubby lik keje nk tunjuk kat die laa... msti die suke...
:-) Daaaa~

Sunday, January 23, 2011

BOSAN

4 comments
Sometimes terasa BOSAN my life~
Even dh de kehidupan~dah berkahwin, tp, why still damn bored???!!!
OMG... cannot go laaa mcm ni jee~
Huh~ kne cepat~ cepat mncari keje lain !!!
I NEED NEW JOB !!!

Bosan kan bile org tanye " Keje mana skrg?" "dah habis blajar x dpt keje lg ke?"... huh~ wht should i do bile org tnye all tht question? Tersenyum saja kah? huh~ atau nk dijawab "why u're so busybody?" atau diorg mmg x tahu " Ingat senang nak dpt keje???"... hahahaha.... leh plak kan aku nk jawab mcm tu... x terbukak mulut aku taw...

Neway, anggap jek laa ni LUMRAH MAHASISWA / GRADUAN yg masih looking for a job....

Friday, January 21, 2011

Bad Manners?

2 comments
Dear all,

Hari ni aku sentap ngn somebody~ somebody tu x perlulah nk di mntion kn namanye kan... sejujurnya mmg aku yg bgtahu org atasan ttg kecurian yg berlaku. So what?? i juz do my work okey... then, somebody ni actually x de kaitan pun ngn pencuri or sesape, tp, die ni mmg suke backup-membackup laaa, bajet byk pengaruh dan terpengaruh~ huh~

Aku x lah terasa ngn words2 status dlm FB die, tp, ade sedikit sebanyak tu mcm mention ke arah aku... yelah, kalo aku x cite, of course laa manager2 aku x tahu, rite?? perlu ke aku nk diam? sedangkan diorg bersenang lenang mncuri, free food or pape jek lah... huh~ bnde salah kot... pastu, bile bnde ni dh kantoi, tetibe nk wt muke ng aku... yg pelik org lain yg curi, org lain yg tarik muke (bad manners person)

Dulu pernah gk laa aku rapat kejap ng die & kembar tak seiras die tuh, tp, bile fikir balik...perlu ke aku rapat ngn mereka?? sedangkan level kitorg beza... aku bukan nk bandingkan high education, tp, fikir level of communication diorg too bad... suke maki hamun ntah pape, bahasa kasar... wht a bad words pun di sebut~ Astaghfirullah~ Amit2... mudah2an dijauhkan lah perangai spt mereka kpd anakku... amit2 bawaan bayi...

Kalo nk ikotkan hati, mmg aku x hingin nk tgok muke die.. yelah, wt sakit hati je... muke nk masam. Tp, apakan daya, dh 1 tmpat keje~ sabar jek laa... bile difikirkan balik, kesian pun ade... yela... somebody tu asyik fikir mslah org, fikir perasaan org, adik angkat kakak angkat abg angkat smua laa... tp, life die?? huh...

Alhmdulillah, sejahat2 aku ni, aku masih lg ade yg sayang... bukan setakat suami, keluarga je syg aku, tp, aku tahu... kawan2 aku yg layak digelar sahabat... dari skolah (geng kedaong), sampai lah rkn seperjuangan uitm esp; gedikz club... mereka sgt baik dan memahami.... Nape laa diorg jauh ngn aku?? happy sgt ngn diorg~

ArGhhhh... juz forget it... aku de cite ngn mr.hubby... mr.hubby suruh aku JUST IGNORE that person.. tak penting pon dan x de relate ngn kehidupan aku. Even x kawan langsung pun x de effect pon~ YeZzzz... akhirnye, aku motivasikan diri " tak semua yg kite buat org suka, dan x smua org buat aku suka"... hak asasi manusia kne respect~ so, aku respect la somebody tu nk mmbenci or nk terus memaki hamun mcm org gile... janji die x kaco life aku dan still respect aku as human being !!

Last but not least, I Just do my work, work honestly... kalo de yg x puas hati, GO ON... aku x paksa tuk terima cara aku.. Kalo rasa nye aku jahat, teroskan lah fikir aku jahat... Ade aku kesah? hanya org yg kenal aku shj tahu camne aku ni~

Tuesday, January 18, 2011

Kuey Tiaw

2 comments
yezzZza....
Today aku dapat makan kuey tiaw...
Excited mr.hubby tuk msk tuk wife tercinta nyee...
Syahdunye~~

Pagi2 lg Mr.Hubby dah keluar mencari bahan2 untuk memasak kuey tiaw.
Antara bahan yg dibeli: Sos Tiram, kicap Pekat, Bawang putih, udang, kuey tiaw, sawi...
Waaa... bahan2 semua dh hampir lengkap, sedap ke tidak??? :-p

mr. hubby dah baik punye susun bahan2 masakan nyee... hehe...
Aku hanya memerhati sambil bertanya sinis "sedap ke?" :-p
Permulaan suami ku menumis bawang putih yg telah dicincang/ditumbuk halus... skali tu, tetibe bersuara " Ayang... nape bawang ni hangus??"...
haHaha... aku pun jwb "perlahankan lah api tu syg..."

Sementara mr.hubby masak, aku pula sekadar membantu memotong sawi...
Akhirnya !!!
Siap dan selesai sudah Kuey tiaw mr. hubby masak...

Teruja aku utk makan, lg lah nmpak menyelerakan dengan taburan cili merah yg dihiris cantik....

Ya ALLAH... sedap nyee~ 2 kali aku tambah... dan kelihatan dan terpancar wajah kebahagiaan dan kebanggaan mr hubby kerana Kuey tiaw nye dipuji oleh wife tercinta nye.. hehehe... sronok~

Waktu ketika ini adalah jam 12.30p.m dan aku terus bersiap2 utk bekerja... hihi... mr. hubby sentiasa memikirkan kesihatan wife tercinta dan baby tersayang... mr.hubby membungkuskan aku kuey tiaw dan sebotol air masak utk dibawa bekal ke tmpt kerja...

Yezzzaaa... hari ni aku sronok sgt dpt makan makanan mr.hubby masak... baby pun sronok taw...

to mr hubby--> thankz a lot coz masak tuk ayg & baby...Love u...

Pentingkah pemilihan nama??

0 comments
"Apalah arti sebuah nama" adalah ungkapan yang masih sangat sering kita jumpai dalam perbincangan di masyarakat. Mungkin, ada yang membenarkan. Namun, kita juga tidak boleh lupa bahwa sebagian orang menganggap nama tentu saja memiliki arti. Makna nama pada seorang anak merupakan doa. Harapan.

Ada juga yang memaknainya sebagai bentuk kemuliaan bagi anaknya kelak. Tak ketinggalan, sebagian orang memberikan nama kepada anaknya sebagai monumen hidup yang bisa dikenang.
Sebenarnya, pemberian nama yang unik, antik, atau tidak biasa, tidak memiliki hubungan dengan keberhasilan seorang anak kelak. Namun, berdasar pada banyak penelitian, makna nama anak memiliki pengaruh hingga dia dewasa.

......................SIGH......................

HmMmm... Kandungan ku sudah hampir 7 bulan... aku dan suami masih mencari nama yg baik dan sesuai utk anak kami... Aku inginkan nama yg indah dan ringkas beserta makna yg baik di sisi agama Islam agar anak kami menjadi manusia seindah namanya,semulia namanya...

Selain buku Nama-nama anak Islam, aku juga ade search or google Nama-nama anak, ternyata terlalu OVERRLOAD... agak banyak.... ade juga lah pilihan kami... tp, masih tertanya2, adakah pemilihan nama utk anak kami itu TEPAT???

.......................SIGH..........................
Related Posts with Thumbnails
 

Yaya Destiny Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template