Wednesday, December 9, 2009

Korang Pernah Melalui kes ni??


Hahaha...
Agak pelik topik aku kali ni...
tp, ni la hakikat dan lumrah hidup di dunia ini dan hidup bermasyarakat.
now aku nk kongsi topik menarik iaitu

"Masalah Mulut Berbau"

Adakah masalah ini berpunca drpd gigi yg tidak di gosok? ataupun Adakah masalah ini dtg nye dr hormon manusia sedangkan dia hari2 gosok gigi... Ish..musykil aku... nape laa kan ade yang bermasalah mulut berbau tapi tidak sedar... yang kesian nye orang disekliling yg terpaksa menghidu haruman2 tu. Hahaha....

Ini aku share Punca-punca mulut berbau yg dpt dikesan:

1) Kekurangan air liur boleh mempercepatkan pembiakan bakteria. Ia akan menyebabkan gigi rosak sekali gus menjadikan mulut berbau.

2) Makanan yang terselit di celah-celah gigi haruslah dibersihkan. Jika tidak makanan itu akan mereput dan menyebabkan gusi berdarah. Situasi ini juga boleh menjadi punca mulut berbau. Selain itu, gigi berlubang juga boleh menimbulkan masalah yang sama.

3) Satu lagi punca mulut berbau ialah jangkitan virus pada kerongkong. Virus ini biasa dihadapi oleh kanak-kanak yang mengalami demam. Ketika itu suhu badan mereka meningkat dan memudahkan virus untuk terus membiak. Setelah itu berlakulah jangkitan yang juga menyebabkan nafas berbau.

4) Gigi perokok biasanya kotordan tidak bersih sepenuhnya. Oleh itu golongan ini akan mengalami nafas berbau bahkan, lebih kuat daripada mereka yang tidak merokok.

5) Jika mengunakan gigi palsu, jaga dan bersihkanlah ia sebaik mungkin. Jika ia tidak
mendapat penjagaan rapi, contohnya tidak dibersihkan semalaman, bau yang kurang menyenagkan akan timbul. baunya juga agak berlainan, tidak sama dengan gigi biasa.

Kpd org yang mulut berbau, amik lah tips2 pencegahan:

1)
Perbanyakkan meminum air putih bagi menghasilkan air liur

2) Gunakan benang prgigian (floss) untuk membuang sisa makanan dicelah-celah gigi.

3) Berapa kali anda memberus gigi bukanlah isunya. Apa yang menjadi persoalan ialah adakah anda memberusnya dengan betul?Dalam memberus gigi, anda juga perlu membersihkan lidah yang terbahagi kepada tiga bahagian iaitu depan, tengah dan belakang.

4) bagi cara yang lebih mudah, anda boleh menguyah gula-gula getah untuk mengatasi masalah ini.Ia akanlebih berkesan jika gula-gula getah itu tidak mengandungi gula kerana gula boleh menyebabkan karies gigi.

5) Gunakan alat khas untuk membersihkan lidah.

6) Kumurlah mulut anda menggunakan bahan kumur yang bersesuaian dengan anda.

7) ika boleh, berhenti;ah merokok dan jangan mengambil minuman yang beralkohol.

8) Jangan lupa untuk membuat temujanji dengan doktor setiap enam bulan.

* p/s : Kepada yang mengalami masalah ini, tolonglah yeee jaga penampilan anda. Kesian pada orang sekeliling anda yg terpaksa menahan bau-bau'an yg x meyenangkan.

11 comments:

Putra Al-Maliki on December 9, 2009 at 3:57 AM said...

warna tulisan xnampaklah sebab sama dengan warna background.. harap ditukarkan warnanya.. =)

psst: Hi! Salam ziarah. Jom xchange link & sila komen entri blog saya di http://putraalmaliki.via.my/ . TQ.

Yaya Johorean on December 9, 2009 at 4:04 PM said...

Thankz to Putra Al-Maliki.
Saya bru perasan. lupa pula background warna hitam.Hehe...
Now saya dah ubah warna tulisan.
Thankz visit my blog.

cokelate uya on December 9, 2009 at 4:07 PM said...

pernah alami situasi ini...

Bee Bee World on December 9, 2009 at 4:29 PM said...

tol...aku memang bengang tol pada saper2 yang x faham2 bahasa tue...x kan dia nak sound sesuka hati pulak..t dia malu...hahahah

cokelate uya on December 9, 2009 at 4:33 PM said...

tpi kan.. seeloknya bgtau kt empunya dri tu pasal nafas dia berbau.. nnti mesti dia akn try untuk mejdikan nafas dia x berbau lgi. cuma perlu cara yg btul untuk bgtau kt org tu supaya dia x berkecil hati...

Yaya Johorean on December 9, 2009 at 6:46 PM said...

Tapi masalahnye aku ni tak sampai hati kang die malu lak... camne ea?? aku nk tegur ke x? kalo x di tegur...kang sampai bile2 die mcm ni... kesian la...

Bee Bee World on December 9, 2009 at 7:16 PM said...

aper kata ko beli kan dia listerine,,,,...ko cakap sajer je beli kan cpz ko pun pkai benda tue..besh..berangin jerk...

Yaya Johorean on December 9, 2009 at 7:48 PM said...

Hahah... pura-pura aku bg hadiah ke?? ahakz... bagus gak cadangan ko tu. Tp, mcm ne lak kalo die terbaca blog aku ni? Hahah....

cokelate uya on December 9, 2009 at 8:04 PM said...

kantoi la gtu... x surprise la... org tu dah tau.. listerine.. bak kata kak b, listerin... ubat kumur yg berkesan. memg berangin.. rs pudina.. kite ada kt umh.. rs pedas.. tp memg menygarkan mulut.. heheheh...

Bee Bee World on December 10, 2009 at 10:52 PM said...

yaya:ala..kalau dia terbaca blog ko..x kan dia taw kiter citer pasal dia pulak..kalau dia terasa..kiter x salah..kiter x shoot dia pon...

p/s ; ko citer pasal saper hah?

ayu;yezza aku pon ader gak besh guner..ahhaha..mujur aku x minum...

Yaya Johorean on December 10, 2009 at 11:00 PM said...

Tahu x pe, Umah aku ade listerine gak. Then, aku tiap 6 bulan aku cuci gigi tau... free je kt klinik kesihatan BP.

Ntah lah, masalahnye kak b, org tu x terasa2 pun... ceh... mcm die bce blog aku smpai die nk terasa. Akju dh bg hint letak tgn kt hidung pn die x paham.. adeHhh... susah...

Related Posts with Thumbnails
 

Yaya Destiny Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template