Friday, November 27, 2009

Bingkisan Nurani

0 comments
Hujan renyai2 di ketika aku berada dalam dilema. Dilema dan prasangka seringkali menewaskan aku dalam kehidupan. Liku-liku kehidupn sebagai mahasiswi di sebuah Universiti terkemuka ini banyak mengajar aku erti dan nilai kehidupan. Tanpa mak ayah dan keluarga di sisi...aku teruskan perjuangan aku untuk kehidupan mendatang.
8.40 malam... Seperti malam-malam sebelum ini, hati seringkali tidak tenang dan memanggil2 aku untuk mencari kebenaran dimana aku merasakan sesuatu yg tidak enak terhadap diriku. Lalu, aku mencapai sebuah telefon bimbit Nokia milik Akilah, dan hati aku meronta2 dan naluri aku berkata pasti ada yang disembunyikan oleh Akilah daripada pengetahuan aku. Aku membuka "inbox" dan juga "sent item" Akilah lalu ku baca satu persatu. Balasan msg2 daripada Lili Syahida kepada Akilah membuatkan aku tak senang duduk dan otak ku memikirkan pelbagai perkara, kenapa, mengapa dan byk lagi.
Msg2 yang menyentuh hati ku sebagai seorang kawan...msg yang tidak pernah kusangka2... Paling aku tidak sangka... sebelum ini Lili Syahida yang rapat dengan ku, mengata dan mengadu sesuatu perkara kepada Akilah sedangkan pernah satu masa dahulu Lili Syahida banyak terasa hati dengan Akilah. Adakah sikap manusia mudah berubah? Aku tertanya-tanya dan terus bertanya pada diri aku, namun, jawapannya tetap sama "sedangkan pasir pantai leh berubah inikan pula hati manusia". Walau apa pun, aku bersyukur kehadrat ilahi kerana aku mengetahui perangai kawan-kawan aku ini terlebih awal dan aku mengerti kepura-puraan dalam kehidupan.
Kini, aku tidak lagi hidup bergantung demi kawan-kawan. Aku masuk ke universiti hanya berbekalkan ilmu, dan aku pastikan diri aku akan berjaya dan menjadi kebanggaan mak ayah aku. Menyentuh persoalan msg2 yang ku baca itu, tidak sekali pun aku menyerang atau bertanya kan kepada Lili Syahida dan Akilah, aku tidak mahu hubungan persahabatan bertukar menjadi hubungan musuh. Biarlah aku memendam segalanya. Walaupun memendam itu amat perit, tapi, mungkin itulah yang terbaik.
Buat Lili Syahida dan Akilah, walau apa pun, kalian tetap menjadi kawan aku. Dan terima kasih segalanya. Aku tidak lagi seperti............................................... (hehe... tak habis lagi baca... nk tahu selanjutnya, carilah cerpen bertajuk Bingkisan Nurani)... saje boring2... :p

Wednesday, November 25, 2009

Looking for a Job

0 comments
I juz looking for a job...i'm looking job for Librarian or Cataloguer... if u know any job vacancy related with Library Management fields... plz do contact me... thankz for your help.

Tuesday, November 24, 2009

Welcome Back !!

5 comments
TouDear friends.... sorry coz x update blog aku sekian lama. Neway, thankz coz sudi mmbuka blog aku.... tahu, korg nk dengar lagu syamrin kan? haha...

Now aku da nk msuk 2 minggu praktikal di UTHM Library... So far, alhamdulillah... sangat best walaupun agk byk keje. Tapi, aku sntiasa buat on time dan x de tangguh2.. Alhamdulillah segalanye berjalan lancar. 2 minggu aku di Info. Service Department. Next week aku di IT Dept lak. Ntah ape lak cabaran nye nnti. UwAaaa... tak sabar aku nk menamatkan praktikal ini dan bekerja.

InsyaALLAH aku brtunang pd 27 Disember 09 ni. Sesiapa yg sudi nk dtg pd hari bahagia kau tu di jemput laa yee...

Actually aku sedey sgt bile aku dengar ade dak2 batch aku (laki kot) yg ckp aku player.. aku x kaco life diorg pun. Neway, hanya aku tahu ape yg aku buat. Kalo diorg nk ckp aku ni player or pape laa kan... terpulang la. Diorg tak rasa ape yg aku rse... ni related ngn hati dan perasaan seseorang. Aku minta maaf pd dia dan sangat rasa serba salah kay die. Aku hrp die leh terima hakikat ini walaupun agak perit.

Ape2 pon... aku da laksanakan janji aku... janji aku pd diri aku.. akan buat insan itu bahagia walau seketika, mmbuatkan dia rajin belajar dan sntiasa menyokong dia... Ape salah ke yg aku buat ni? Hati aku pun trsepit...

Aku x paham laa... npe laa dak2 ni ckp aku player... adakah de related ngn Kay...dan selepas itu muncul Adi... dan muncul pula Wan dlm hidup aku. DamNn it !!! aku x minta org suka aku.. tp, soal perasaan mmg x leh dipaksa. Aku sayang mereka sbg kawan dan aku pnh cuba memilih antara mereka... but...i cannot go...

Now... aku dah bebas dr smua masalah tu. Aku harap mereka faham. Jika aku salah... aku minta maaf dari hujung rmbut ke hujung kaki aku... Mereka semua SANGAT BAIK dan untung pd sesiapa yg memiliki antara mereka.

Ok la... aku nk rehat ni... bru td hbs wt "shelf reading"... ape bende tu??? hahah... kje laa kt library bru anda smua tahu dan teruja dengan nye !! Daaa~~

Thursday, November 19, 2009

Thankz syg

1 comments
Semakin hari semakin bahagia... terima kasih untuk si dia...Doakan kebahagiaan kami.

Tuesday, November 17, 2009

Akhirnye...

0 comments
Kini... aku sudah pun menjalani latihan praktikal di UTHM selama 3 hari... :) dan aku masih ade baki sebulan lebih utk menhabiskannye. Alhamdulillah semuanye berjalan ngn lancar. Librarian2 dan staf2 prfesional / non-profesional semua nye ok dan baik. Alhamdulillah..

Cuma yg sedey nye, aku-ayu-aida-lya x de tempat duduk yg disediakan. terpaksa lah kami menumpang dimana2 meja dan menggunakan komputer utk mmbuat assgnment di atas. Hehe.. neway, its small matter... :)

Nnti aku upload picture2 time praktikal...

Aku skrg berada di Circulation Department. Takbyk laa keje...dahnye aku ni suke wt kje.. wt sampai stress... tp, tak ade plak. :(

Tak sabar utk aku msuk ke Cataloguing Department..my fav. subject...

ok... daa~~

Saturday, November 14, 2009

|| Menghitung Detik ||

0 comments
16/11/09 Bermula nyee episod aku bersama kawan2 in Praktical Training...

Aku - Lya - Ayu dan Aida akn menjalani latihan praktikal di UTHM (Universiti Tun Hussein Onn) as a professional staff... uwaaaaa... takot~~

Neway, wish me luck... doakan laa yee... harap di permudahkan lah segala urusan aku sepanjang di praktikal training. :-)

Tak sabar nk jumpe Din (mmber Carrefour yg kini bekerja sbg staff library di UTHM)...

Bingung~

1 comments
Susah sangat ke lelaki nk meluahkan rasa cinta pd kita wanita ni??
Apa susahnya?
Top secret --> wanita tak mementingkan wang ringgit atau harta... tp, mementingkan penghargaan dan kasih syg dari lelaki...

Lelaki mmg x kan faham... masa awal2 nk pikat kite... pehHh.. ayat jiwang karat nk mmpos pun keluar... tp... bile dah bertahun bercinta ng kite... jgn harap nk dpt kata2 romantik lagi...

So... x salah if aq nk cari yg lain... huhuhu...

Home Sweet Home

0 comments
Alhgamdulillah kini aku sudah pun berada di Batu Pahat... sangat rindu family dan yg paling ku rindu ialah adik bongsu aku - Muhammad Ihsan... GEMOK daaa die.. :-)

Aku dah mula rindu pada kawan2 dan life aku di Puncak... Bangun je tido dh terbiasa tuk aku memulakan aktiviti aku dgn mmbuka lapotop. :-)

Plan aku kat rumah wt mse ni... nak mengemas... banyak tu brg2 aku nk kemas. Nak hias balik bilik aku yg da agk tunggang langgang ni. Then, Sabtu ni aku akan ke JB sampai Ahad... g umah baru my sis... :-)

Isnin da start praktikal.. uwaAaa... cuak dan takut... Wish me luck k kwn2...

Daa~~

Wednesday, November 11, 2009

Web Programming

0 comments
10 / 11 / 2009

Last Paper : Web Programming

Hanya ALLAH yang tahu betapa susah nya paper Web... Overload, sampai coding terbalik2...
Aku dah usaha... yang ada hanya tinggal BERDOA + BERTAWAKAL... Moga-moga Lulus lah.. Amin.

Tuesday, November 3, 2009

Tekanan Perasaan

2 comments
Metadata oh Metadata

Kali ini berlaku sekali lagi tekanan perasaan dalam menyiapkan proses “group assignment Metadata”. Kali ni kne buat Website. Aku sebagai Project Manager merangkap Web Designer agak tertekan. Walau bagaimanapun, aku Berjaya melakukan nye. Terima kasih pada Wani, Fifah n Aida coz key in data. 3hb hari tu ktorg berkampung di BK sampai jam 11.10 mlm. Masing2 menyiapkan kerja yg di berikan.

Tekanan satu persatu timbul. Perasaan ingin hempas laptop mula higgap di fikiran. Dugaan dan ujian di saat2 akhir ni agak mencabar kesabaran aku. Permulaan nya, tekanan hebat pabila laptop aku asyik hang… dan aku x tahu kenapa dan mengapa. Akhirnya, aku terbuka hati utk check satu persatu dan akhirnya aku dpt solve the prob.

Dengan diri kurang rehat, kurang tido, aku menguatkan diri juga utk mnyiapkan assignment ni. Mana x nye, 30hb paper SISP, 31hb paper Automation, 1hb majlis kawin kakak dan 2hb aku baru je balik dr BP, 3hb dah mule tertekan kan diri dgn menyiapkan assgnmnt ni. Ya ALLAH, aku tahu ini semua pasti ade hikmah, dan pasti akan aku lakukan setiap dugaan ini dengan tabah.

Tekanan perasaan seterusnya hanya ALLAH yang tahu. moga aku terus tabah dan sabar. Amin.

Now, aku dah berada di lab 24 dan bersedia utk menjadi group presentor no. 2... HaHaHa... cuak tak cuak gak la...Neway, best of luck to me. :-) cayOkk ~ caYokKk

Monday, November 2, 2009

Wedding

3 comments
1 November 2009

My Family

Alhamdulillah, akhirnya selamat kakak aku dah menjadi isteri org. Betapa cantik nye kakak aku yg x pernah sekali pun memakai alat mackup. Betapa bangga nye mak ayah aku apabila anak sulung nya akhirnya menamatkan zaman bujang nyapada usia 26 tahun. Betapa gembiranya aku apabila melihat kakak ku gembira. Alhamdulillah... Semoga kegembiraa itu berkekalan.

Maaf to my sis coz x dpt menhadirkan diri pada 31 Oktober di saat kamu gementar apabila ayah yg menikahkan... Dengan sekali lafaz, sah menjadi isteri kpd Kamal. :)

Ramai jugak yg hadir... 1,500 jemputan agaknye... Penat tapi meriah. Tahniah utk mak ayah aku kerana majlis yg sangat hebat utk my sis.... Maaf mak ayah, yaya x dpt nk bantu... Exam week... :(

:: Study SISP ::

0 comments
|| Kesungguhan ||

Aku study SISP... Subjek ni agak killer laa.. mau pecah pale. Study hard not sart beb... 1 hari suntuk aq kurungka diri aku dlm BK tuk study SISP... Alhamdulillah, aq mmpu buat paper tu... Aku dah berusaha... tinggal Berdoa+ Bertawakal. Harap sangat dpt A...Neway.. Thankz a lot utk EJA n sesiapa yg terlibat for the Pass Year answer.

Ni pic nota and kata2 semangat yg aq tampal di BK... ehheh...

Related Posts with Thumbnails
 

Yaya Destiny Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template